Ziekenhuis vervolgd na fatale val van operatietafel

Gepubliceerd op 13 februari 2016 om 15:22

Het Tergooi ziekenhuis in Blaricum moet worden vervolgd voor de dood van een patiënte. Dat heeft het Hof in Amsterdam besloten. De vrouw was nog in narcose toen ze van een operatietafel viel. Ze liep een fractuur en een hersenbloeding op en is uiteindelijk aan de gevolgen overleden

media_xll_3598441-1.jpgNabestaanden van de vrouw hadden in 2010 al aangifte gedaan tegen het ziekenhuis, maar de officier van justitie zag er geen zaak in. Het Gerechtshof in Amsterdam geeft echter aan dat een rechter zich wel moet gaan buigen over de zaak. Justitie hoeft niet de betreffende medewerkers te vervolgen die betrokken waren bij de operatie, maar wel het ziekenhuis.
 
Uit onderzoek in de zaak bleek dat de vrouw niet op de operatietafel had moeten liggen om bij te komen. De betrokken medewerkers waren niet oplettend genoeg. Toen een van de medewerkers  de rechterarm van de patiënt losmaakte uit de houder en op haar lichaam legde, gleed de vrouw van de tafel. 
 
Inspectie
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg werden'protocollen en afspraken niet nageleefd, werd de patiëntveiligheid uit het oog verloren en had de onoplettenheid fatale gevolgen'. De afspraak is dat medewerkers naast de operatietafel blijven staan tot de patiënt in bed ligt en de bedhekken zijn opgezet. Dat is niet gebeurd.
 
Daarbij komt dat Tergooi kennelijk niet heeft geleerd van eerdere waarschuwingen van de inspectie. In november 2009 brachten inspecteurs een onaangekondigd bezoek om te kijken of de zaken in de OK's veilig en volgens de protocollen verliepen. Volgens de inspectie schortte het aan wat zaken, maar die bleken bij een bezoek in maart 2010 verbeterd. Een maand later viel de patiënte van de operatietafel.
 
Een woordvoerder van Tergooi laat weten dat het 'een dramatisch ongeluk is', voor alle betrokkenen. ,,Tegen de specialisten en assistenten zijn geen maatregelen genomen, wel zijn in overleg met de inspectie onmiddellijk de protocollen aangepast en verbeterd. Nog permanent kijken we of zaken beter aangepakt kunnen worden."
 
Bron:http://www.ad.nl/  Redactie AD/  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.