'Vader omgekomen meisje Hoogeveen heeft sterke zaak tegen gemeente'

Gepubliceerd op 17 februari 2016 om 14:14

De vader van het 8-jarige meisje dat in juni 2015 dood werd gevonden op de stoep van haar flat in Hoogeveen, daagt de gemeente voor de rechter. Zijn zaak is sterk, zo zeggen deskundigen.

vader-omgekomen-meisje-hoogeveen-heeft-sterke-zaak-gemeente-2.jpgDe vader van het meisje liet in september al weten dat hij een procedure bij het gerechtshof zou starten. Hij is het niet eens met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om het onderzoek naar de dood van zijn dochtertje af te sluiten. Die zaak loopt nog.

Na sectie op het lichaam bleek het meisje van de negende verdieping naar beneden te zijn gevallen. De moeder was een tijdje verdacht, maar justitie besloot haar niet te vervolgen, omdat niet duidelijk is geworden hoe het meisje gevallen is.

De man stelt het Centrum voor Jeugd en Gezin aansprakelijk, zo bevestigt zijn advocate. Het is voor het eerst sinds de jeugdzorg onder het lokale bestuur valt, dat een gemeente voor de rechter wordt gedaagd vanwege nalatigheid. Deskundigen zeggen woensdagavond in Zembla dat de vader een heel sterke zaak heeft.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Hoogeveen wil niet reageren, omdat er nog een inspectie-onderzoek naar de dood van het meisje loopt.

Suïcidaal

De advocate van de vader, Liesbeth Poortman, zegt dat de jeugdzorgers nalatig zijn geweest. "Er waren signalen dat Sharleyne werd verwaarloosd, dat haar moeder suïcidaal was, dat ze haar kind dagen achter elkaar alleen liet, er was een ernstige verdenking van seksueel geweld. Buren hebben gemeld dat ze het meisje midden in de nacht om hulp hoorden schreeuwen. En desondanks heeft jeugdzorg ruim drie jaar lang niets gedaan."

Volgens de vader heeft hij instanties ruim drie jaar gewaarschuwd voor de situatie rond zijn ex-vrouw. "Haar dood had wellicht voorkomen kunnen worden als jeugdzorg had ingegrepen", zei hij in september tegen RTV Drenthe.

Het onderzoek naar haar dood was "onzorgvuldig en niet compleet", zegt Poortman. Zo zou er niet genoeg onderzoek zijn gedaan bij de reling van de balustrade op de tiende verdieping. "Als het zelfmoord was geweest, of een ongeluk bij slaapwandelen, zou je haar handjes en voetjes op de reling moeten zien. Ze kon er niet overheen vliegen."

Volgens de officier van justitie is er alleen een veeg op de reling gevonden, maar daarover staat niets in het dossier, zegt de advocate. "Alles duidt wat mij betreft maar op een ding en dat is moord."

Bron: http://www.nu.nl/ Door: NU.nl/ANP Foto: NU.nl/Martin Schonewille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.