OM eist twaalf jaar cel voor fatale steekpartij Joeri Edelijn

Gepubliceerd op 25 februari 2016 om 16:28

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 12 jaar cel geëist tegen een 25-jarige Udenaar voor het doodsteken van Joeri Edelijn. De fatale steekpartij vond vorig jaar mei plaats op de Markt in Uden. Ook een 24-jarige inwoner van Erp verscheen voor de rechtbank in Den Bosch. Hij hoorde twee jaar behandeling voor veelplegers tegen zich eisen.

media_xll_3623777-1.jpgJoeri Edelijn werd in de nacht van 9 op 10 mei na een avond stappen met vrienden op de Markt in Udendoodgestoken. Hij was volgens de politie nog iets te eten gaan halen en werd neergestoken op weg naar de taxistandplaats, waar de rest van zijn vriendengroep stond te wachten. De 27-jarige Ossenaar overleed dezelfde nacht.

De officier van justitie spreekt van een volslagen stompzinnige en zinloze daad die een willekeurige voorbijganger leven heeft gekost. Het OM wil de Udenaar voor twaalf jaar achter tralies. Advocaat Theo Hiddema vindt de straf veel te hoog. ,,In vergelijkbare zaken zijn veel lagere straffen opgelegd.'' Hij omschrijft zijn cliënt als 'een sneue man die niet opgewassen is tegen zijn omgeving'. ,,Het is een zwakke broeder.'' 

Slachtofferverklaring
Joeri's vriendin heeft het nog altijd moeilijk met zijn dood, zo bleek eerder uit haar slachtofferverklaring. ,,Ik ben 25 jaar en weduwe. Mijn wereld is klein en leeg geworden. Wij wilden samen oud worden. Waarom moesten deze twee onbenullen het pad van Joeri kruisen?'' De moeder van Joeri moet huilen na haar emotionele verklaring.

Ook de verdachte Udenaar hield het niet droog. Hij betuigde zijn medeleven: ,,Ik heb geen woorden om uit te drukken hoe erg ik het vind voor deze mensen.'' Ook de Erper vond het heel erg, maar zei zich niet verantwoordelijk te voelen.

Cocaïne
Het lijkt erop dat Edelijn die fatale nacht 'op de verkeerde tijd en op de  verkeerde plek was'. De twee verdachten waren onder invloed van drank en drugs op pad om cocaïne te scoren. Op de Udense Markt kwamen ze Edelijn tegen.

,,Er ontstond een worsteling en ik heb op een gegeven moment uitgehaald met het mes om hem op afstand te houden", vertelde de 25-jarige Udenaar eerder aan de rechter. De Erpenaar zou expres op Edelijn zijn gebotst. ,,Ik stond ineens oog in oog met Joeri en kreeg direct een tik op mijn neus. Joeri sloeg als eerste."

Ruzie zoeken

Maar volgens de rechter is op camerabeelden te zien dat de jongens ruzie zochten, terwijl Joeri bellend langs liep. Getuigen verklaarden dat het duo hem treiterde en tegen zijn telefoon aantikte. De Udenaar stak vervolgens Edelijn neer. Na de steekpartij vluchtte het duo weg.

Na het drama nam de Udenaar nog een flinke lijn coke en stapte onder de douche. Het mes werd in een rioolput gedumpt. Ook schoor hij zijn hoofd kaal en smeedde volgens getuigen plannen voor vertrek naar het buitenland. Met vriendinnen zou zijn afgesproken om de schuld in de schoenen van de Erpenaar te schuiven. Hij ontkende dit.

Deskundigen beoordeelden de Udenaar als  'asociaal en prikkelbehoeftig'. De Erpense verdachte wordt gezien als agressief en verslavingsgevoelig. Beide verdachten hebben een strafblad voor mishandelingen, diefstal en drugsdelicten. 

Onberoerd
Tijdens de laatste proformazitting bij de rechtbank wilde de Udenaar al een verklaring voorlezen. Volgens hem was ten onrechte de indruk ontstaan dat de hele zaak hem onberoerd laat. Dat was mede ingegeven door het feit dat hij en zijn advocaat bij een andere tussentijdse zitting verstek lieten gaan.

Bron: http://www.ad.nl/ door door: Barbara De Jong Foto: Peter van Huijkelom

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.