Feyenoord-seizoenskaart van je pgb-budget? Geen probleem!

Gepubliceerd op 1 maart 2016 om 09:58

Het besluit van staatssecretaris Van Rijn om vorig jaar zonder controle razendsnel zorgbudgetten (pgb's) uit te laten betalen, krijgt achteraf veel kritiek van financieel experts. Controleurs van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kraken de accountantsverklaring over de ongecontroleerde pgb-betalingen in 2015. Dat bevestigt een SVB-woordvoerder.

media_xll_3633962-1.jpgWat ging er mis? Toen de uitbetaling van pgb's begin vorig jaar uitdraaide opeen chaos, greep staatssecretaris Van Rijn onder druk van de Tweede Kamer in. Hij gaf de Sociale Verzekeringsbank  - de uitvoeringsfabriek achter het pgb - formeel opdracht om aanvragen zonder check vooraf goed te keuren en het geld van gemeenten snel naar budgethouders over te maken. Dat gebeurde tienduizenden keren.

,,Het was zelfs mogelijk om een Feyenoord-seizoenskaart aan te vragen en dan kreeg je daarvoor gewoon geld op je rekening gestort," zegt een ingewijde die anoniem wil blijven over de gang van zaken.

Opgave
Pas later is handmatig bekeken of elke aanvraag terecht was, een enorme opgave. Zo zijn weliswaar veel onrechtmatige betalingen hersteld, maar niet allemaal. Exacte cijfers zijn nog niet beschikbaar.

Ook werd 'in goed overleg' besloten dat geforceerde betalingen aan zorgverleners niet meer werden teruggevorderd bij mensen, als daar maar zorg voor was geleverd. De bewindsman op VWS vindt namelijk dat budgethouders nooit de dupe mogen worden van een situatie die hen niet valt aan te rekenen.

Verbijsterd
Kamerlid Renske Leijten (SP) is toch verbijsterd over de gang van zaken. ,,Van Rijn heeft de schijn opgehouden dat alles goed verliep. Hij had eerder de problemen moeten erkennen, dan waren noodgrepen overbodig geweest. Nu is het maar de vraag of alles, ook voor gemeenten, nog goed wordt opgelost."   

De geldschieters, de gemeenten, komen mogelijk in grote problemen nu de auditdienst geen goedkeurend stempel zal zetten op de accountantsverklaring. Pas in april wordt duidelijk wat de 'aard en omvang van de resterende onrechtmatigheid is', en welke financiële impact dat heeft op de gemeenten.

60.000 aanvragen
Het is nog niet duidelijk hoeveel aanvragen over geheel 2015 zijn goedgekeurd, zonder dat de rechtmatigheid echt is getoetst. In juni meldde het Financieele Dagblad dat het tot dan toe ging om 60.000 aanvragen. Volgens de SVB wordt binnenkort een nieuw cijfer bekend.

Gemeenten hebben eerder al bezorgdheid geuit dat zij uiteindelijk de rekening moeten betalen van onterecht uitgekeerde pgb-gelden. Want de kans is aanzienlijk dat het uiteindelijk niet is gelukt om al deze pgb-bedragen terug te vorderen bij de burger.

 

Bron: http://www.ad.nl/ door  Edwin van der Aa  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.