Uit de spits: studenten zijn allesbehalve blij

Gepubliceerd op 3 maart 2016 om 08:18

Studenten mogen tijdens spitsuren niet meer in de trein. NS vindt het een goede oplossing voor overvolle treinen, studenten vinden het echter een belachelijk idee.

6563c16e256a3210c6130c3e834d3d5c-1456922632-1.jpgWoensdag werd bekend dat NS-topman Roger van Boxtel zijn zin heeft gekregen: hogescholen en universiteiten blijken tóch bereid te zijn om hun collegetijden aan te passen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat studenten pas na de spits klaar zijn met colleges, zodat ze niet in deze drukke tijden de trein bezetten. Zo heeft de hogeschool in Utrecht al aangegeven les te geven tot 19.00 uur en bekijkt ook de universiteit van de stad de mogelijkheden. 

LATERTJE

Waar bijvoorbeeld naar gekeken wordt, zijn de roosters van eerstejaars studenten omdat zij vaak nog thuis wonen. En dit is juist een van de problemen, vinden studenten. „Behalve het feit dat er studenten zijn die ’s avonds een bijbaan hebben, is er ook nog het probleem dat niet alle studenten in de omgeving wonen van de studie zelf”, aldus Christine Bolten, studente aan de Fontys Hogeschool. „Het wordt al gezegd, veel meer studenten blijven bij hun ouders wonen, vooral in het eerste jaar. Dat kan weleens betekenen dat je van Utrecht helemaal naar Leiden of Eindhoven moet reizen. Als je dan nog eens les hebt tot 19.00 uur, kan het zijn dat je pas rond 20.00 of 21.00 uur thuis bent.” 

BIJVERDIENEN

„Het verbaast me niets dat studenten niet blij zijn met het nieuws”, reageert Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). „Het lijkt nu alsof studenten verantwoordelijk worden gesteld voor de drukte in treinen, maar dat is natuurlijk niet zo. Makkelijk gezegd dat zij dan niet meer in de spits mogen reizen. Veel studenten hebben sport- of verenigingsactiviteiten of werken in de avond, ook door de invoering van het leenstelsel. Ze zijn door de afschaffing van de basisbeurs al hard genoeg gepakt, en zouden hierdoor nog meer moeten inleveren.” 

Read the whole article at: http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/03/uit-de-spits-studenten-zijn-allesbehalve-blij

Bron: http://www.metronieuws.nl/ doorCarolien Tsao Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.