Ondanks mooie woorden duizenden daklozen erbij

Gepubliceerd op 3 maart 2016 om 10:24

’Niemand slaapt bij ons op straat’. Burgemeesters in Nederland rollen bijna over elkaar heen met mooie woorden over de opvang van mensen zonder woning.

4228dfe1dbbdad73ce8aca58114fda61-1456929933-1.jpgMaar de werkelijkheid is toch heel anders. In ons land kwamen er tussen 2009 en 2015 officieel iets meer dan 13.000 daklozen bij. Dit is een toename van 74 procent. 

Het aantal daklozen met een niet-westerse herkomst is in diezelfde periode verdubbeld. De toename van het aantal autochtone daklozen was iets minder groot, zo meldt CBS vanmorgen.

OP STRAAT

Geschat wordt dat 31.000 mensen in Nederland vorig jaar geen vaste woon- of verblijfplaats hadden, in de opvang sliepen, op straat, in openbare gebouwen of bij familie of vrienden. 

Van deze groep had 13.000 een niet-westerse herkomst. In 2009 waren dit er bijna 6.500. Tussen 2009 en 2015 kwamen er 5.500 daklozen met een autochtone herkomst bij. 

En dat is nog lang niet alles. Om over het topje van de ijsberg te praten gaat wellicht wat ver, maar we hebben het hier alleen nog maar om de zichtbare daklozen, die bij een of andere instantie staan ingeschreven

ILLEGALEN

De cijfers in dit onderzoek zijn dus exclusief de mensen die illegaal in Nederland verblijven én dakloos zijn.

Meer dan de helft van de daklozen met een niet-westerse herkomst verbleef vorig jaar in een van de grote steden. De autochtone daklozen vinden een dorp vaak ook wel goed. Van hen verbleef vorig jaar namelijk maar 29 procent in de grote steden.

Niet-westerse daklozen zijn jonger dan autochtone daklozen. Dit verschil is over de jaren gestegen. Was in 2009 nog 27 procent van het aantal niet-westerse daklozen jonger dan dertig jaar, zes jaar later is dat opgelopen tot een derde.

VROUWEN

Net als in alle voorgaande jaren zijn daklozen vooral mannen, maar toch is bijna een op de vijf daklozen 5.700 een vrouw. Dit aandeel is over de jaren stabiel gebleven. Dakloze vrouwen zijn relatief jonger dan dakloze mannen en zij verblijven ook vaker in een van de vier grote steden.

Van alle dakloze vrouwen is 36 procent van niet-westerse herkomst. Onder de dakloze mannen ligt dit percentage wat hoger, van hen is 44 procent niet-westers van origine. 

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Tjerk de Vries Foto ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.