Schijf met gegevens bijna 800 kankerpatiënten gestolen

Gepubliceerd op 3 maart 2016 om 14:32

Dieven hebben een onbeveiligde harde schijf gestolen met de gegevens van 781 kankerpatiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

media_xll_3640063-1.jpgDe schijf is in december uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen, maakte het Amsterdamse ziekenhuis donderdag bekend.

Het gaat om gegevens van patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten nog in leven.

Een woordvoerder van het ziekenhuis schrijft: ,,Wij hebben geen enkele aanleiding om te denken dat de diefstal gericht was op de onderzoeksgegevens. Tot op heden is de gestolen schijf niet teruggevonden. De kans dat dit alsnog gebeurt lijkt uitermate klein."

De diefstal is pas recent aan het Antoni van Leeuwenhoek gemeld. Volgens het ziekenhuis mogen medewerkers patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers niet meenemen. ,,Dat dit toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste'', aldus het Antoni van Leeuwenhoek. Een woordvoerster van het ziekenhuis laat weten dat het contract van de onderzoeker niet zal worden verlengd. ,,De persoon zal ons ziekenhuis zeer binnenkort verlaten''. 

Kwaliteit niet beïnvloed
Volgens het ziekenhuis heeft de diefstal geen invloed op de behandeling die patiënten ondergaan. ,,De kwaliteit van de behandeling is op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan.''


De betrokken patiënten zijn donderdag geïnformeerd. Ook is de vermissing van de externe harde schijf gemeld bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).

Bron: http://www.ad.nl/ door redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.