Stadswachten steeds vaker bewapend

Gepubliceerd op 4 maart 2016 om 08:26

Een stadswacht met een wapenstok? In steeds meer gemeenten kun je die straks tegenkomen. Zeker 13 gemeentes hebben concrete plannen om de zogenaamde boa’s te gaan bewapenen.

Stadswachten steeds vaker bewapend

Dat blijkt uit een rondgang langs gemeentes van het AD. Stadwachten en andere buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) worden op sommige plekken daarom uitgerust met bijvoorbeeld handboeien, pepperspray of een wapenstok. In Alkmaar kiest zelfs voor bewapening met zowel wapenstok als pepperspray. 

Steeds meer geweld
De boa’s hebben steeds meer te maken met bedreiging en geweld, zo'n veertig procent van de gemeentes zegt dat toezichthouders het afgelopen jaar zijn mishandeld. Gemeenten willen hun boa’s daartegen beschermen. En dat zal alleen maar toenemen, denkt de voorzitter van belangenbehartiger BOA ACP. "De politie is steeds minder zichtbaar op straat, nu nemen gemeenten de regie in eigen hand." 

Toch is niet iedereen blij met de wapens. Politiekorpsen zijn over het algemeen niet enthousiast. Het OM, dat toestemming moet geven voor de bewapening, vraagt bij de politie advies. En die zien het in veel gevallen liever niet.

Gevaarlijke ontwikkeling
Voorzitter Geert Priem van politievakbond ANPV rept van een 'gevaarlijk ontwikkeling'. Hij benadrukt dat in Nederland is afgesproken dat het geweldsmonopolie bij de politie en defensie ligt. "Als dat verschuift, loop je het risico dat minder geoefende boa's in de problemen komen.'' In Zeist moesten de boa’s hun wapenstokken vorig jaar nog inleveren omdat het OM ze 'onnodig' vond. 
 

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/ Foto: RTL/ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.