Studenten sturen brandbrief naar NS

Gepubliceerd op 4 maart 2016 om 08:47

Studenten komen in actie tegen de missie om studenten buiten de spits te laten reizen door de collegetijden aan te passen.

416cf9d6836f4396dbf1b2ca7a043726-1457024995-2.jpgDe Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft een brandbrief aan NS gestuurd die hogescholen en universiteiten hulp vraagt bij het verlichten van de overvolle spitstreinen. „Mocht dit doorgezet worden zonder dat de student inspraak heeft, overwegen we acties.”

Meer dan 45.000 studenten hebben op de poll op Metronieuws.nl gestemd. Hieruit blijkt dat 98 procent tegen de strategie is om studenten buiten de spits te laten reizen door de collegetijden aan te passen. Stefan Wirken, voorzitter van de LSVb, klom meteen in de pen voor een brandbrief aan NS. „Uit de poll blijkt wel dat de eerste signalen erg negatief zijn. Het kan niet zo zijn dat de studenten die het betreft, hier helemaal buiten worden gelaten.”

BETER BENUTTEN

NS-topman Roger van Boxtel maakt momenteel een ronde langs universiteiten en hogescholen met de vraag colleges na de spits te laten eindigen. Hij doet dit in het kader van het landelijke project Beter Benutten, waarin het Rijk, lokale overheden en het bedrijfsleven samenwerken om de drukke spits te verlichten. 

Onderwijsinstellingen in Utrecht en Nijmegen zouden al open staan voor aangepaste tijden. Volgende week staan Amsterdam en Leiden op de agenda van Van Boxtel. „Wij roepen NS op om ook studenten te betrekken bij de gesprekken om te horen wat zij willen”, zegt Wirken. „Het zou in theorie kunnen dat studenten van een bepaalde hogeschool het wel willen. Prima natuurlijk. Maar zo niet, dan moet daar naar geluisterd worden.”

DE DUPE

Volgens Wirken is eerder ook al gesproken over het beter benutten van de ov-studentenkaart. „Toen zou het geld dat hiermee bespaard zou worden in het onderwijs worden geïnvesteerd. Nu lijkt de enige redenering dat de trein leger moet. Door het leenstelsel moeten studenten ’s avonds bijbaantjes nemen om de studie te kunnen bekostigen en dat wordt nu onmogelijk gemaakt.”

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Anne-Fleur Pel Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.