Deze week in de politierechtbank

Gepubliceerd op 6 maart 2016 om 14:08

Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen.

Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.

"Laat mij gaan, bende klootzakken": dronken manager haalt uit naar politie

Een bedrijfsleider uit Mol heeft zich bij de politierechter in Veurne moeten verantwoorden voor niet al te fraaie feiten. Jan V. werd op 20 juni vorig jaar in Koksijde betrapt met 1,95 promille achter het stuur, wat gelijk staat met zo'n tien glazen bier. De politie moest hem zelfs eerst zijn roes laten uitslapen voor hij verhoord kon worden.

Toen hij weer bij zijn positieven kwam, was hij allesbehalve vriendelijk. "Paljassen, bende klootzakken. Laat mij gaan." Daarop deed hij zijn T-shirt uit om te pronken met zijn torso. "Ik ben surfer en kan snelheden tot 300 kilometer per uur aan. Jullie maken mij niet bang." Een dag later stuurde hij een mail vol excuses. "Ik laat me intussen begeleiden", sprak V. gisteren. Hij kreeg 1.050 euro boete en 35 dagen rijverbod. (JHM)

Beschonken vrouw vergist zich van huis

M.M. uit Oudenaarde zal haar uitje naar Wortegem niet snel vergeten. De dame was er naar een verjaardagsfeestje geweest, maar keek er kennelijk wat te diep in het glas. Toen ze in haar straat werd afgezet, liep ze niet naar haar eigen huis, maar wel naar dat van de buren. Daar probeerde ze tevergeefs de deur te openen. "Ik had me gewoon totaal vergist", vertelde ze met schaamrood op de wangen in de politierechtbank.

De buren vertrouwden het zaakje niet en alarmeerden de politie. Die stelde vast dat de vrouw dronken was, waardoor ze zich moest verantwoorden voor openbare dronkenschap. "Ik schaam me diep", klonk het gisteren nog. "Je zult waarschijnlijk te veel Wortegemsen hebben gedronken", merkte de politierechter al lachend op. Die legde haar een geldboete van 120 euro op, waarvan de helft met uitstel. Daar komt wel nog zo'n 100 euro aan kosten bij.

Man vlamt door bebouwde kom omdat hij naar toilet moet

Een 36-jarige man uit Kluisbergen gaf in de politierechtbank een wel heel opmerkelijke verklaring voor zijn overdreven snelheid. Virgilio D. werd op twee kilometer van zijn woning geflitst. De man vlamde tegen 88 per uur door de zone 50. "Ik moest heel dringend naar het toilet en heb daardoor het gaspedaal wat harder ingedrukt", vertelde hij met schaamrood op de wangen.

"Was je nog op tijd?", wou politierechter Pieter De Meyer weten. "Anders was het twee keer prijs." De man liet weten van wel. Hij werd veroordeeld tot een geldboete van 240 euro, maar daar komt nog zo'n 250 euro aan kosten bij. Tot slot kreeg hij ook 10 dagen rijverbod. (TVR)

Op de vlucht met brommobiel met 17 pintjes achter de kiezen

De chauffeur van een Aixam is veroordeeld voor een ongeval met vluchtmisdrijf en rijden onder invloed. Pedro M. had maar liefst 3,36 promille alcohol in het bloed - goed voor 17 glazen bier - toen hij in Aalst tegen een betonblok reed. Bovendien had de beklaagde geen rijbewijs om met een brommobiel te mogen rijden. "Ik ben ter plaatse een kwartier in de pittazaak blijven zitten, dus ik heb geen vluchtmisdrijf gepleegd. Ze hebben me altijd gezegd dat ik voor deze wagen geen rijbewijs moest hebben", zei de man tegen de rechter.

Volgens de huidige wegcode mag er zonder rijbewijs met een brommobiel gereden worden indien men geboren is voor 1961. De Aalstenaar is echter jonger dan 55 jaar en moet over een rijbewijs voor bromfietsen tot 49cc beschikken. Politierechter Mireille Schreurs gaf de man een geldboete van 2.460 euro, waarvan 2.100 euro met uitstel, en een rijverbod van vijf maanden. Hij kreeg ook medische en psychologische proeven opgelegd. (TVDN)

Zoon (16) geeft dronken moeder aan

 
Dit is de omgekeerde wereld: kinderen die hun ouders moeten opvoedenPolitierechter

Een moeder is met het schaamrood op de wangen voor de politierechter in Veurne verschenen. P.V. uit Westende reed op 3 oktober vorig jaar na het winkelen achteruit tegen een auto. Ze had bijna anderhalve promille in haar bloed en wou wegvluchten. Haar 16-jarige zoon hield haar met zijn zusje tegen, waarop een heftige ruzie ontstond. Daarop zette P.V. haar kinderen uit de wagen en reed ze toch naar huis. De zoon belde daarop zelf de politie om zijn moeder aan te geven.

"Dit is de omgekeerde wereld: kinderen die hun ouders moeten opvoeden", sneerde de politierechter. P.V. kreeg 1.356 euro boete en 20 dagen rijverbod. (JHM)

http://www.hln.be/ ron: Eigen berichtgeving Bewerkt door Eric Belsack

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.