'Gloeiend hete aardappelen' bij EU-top over asielcrisis

Gepubliceerd op 7 maart 2016 om 12:42

28 Europese leiders willen maandag op twee opeenvolgende toppen een dubbel doel bereiken: Turkije vastspijkeren op zijn belofte alle economische migranten terug te nemen, en definitief de vluchtelingenroute over de Balkan sluiten.

media_xll_3648627-1.jpgMaar de uiterst voorzichtige opstellingvan Rutte wijst erop dat het akkoord met Turkije nog voor de poorten van de hel moet worden weggesleept. Rutte, die inhoudelijk niets kwijt wilde, en kanselier Merkel, die tegen haar gewoonte in maandagochtend zonder enig commentaar binnenliep, hadden gisteravond een voorgesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Die heeft vandaag het lot van Europa in handen. 

Europees president Tusk, eind vorige week met vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie op bezoek in Turkije, suggereerde in zijn uitnodigingsbrief aan de Europese leiders dat Ankara al akkoord is met de terugname van 'iedereen die geen recht op internationale bescherming heeft'. 

Dat zou Europa in één klap van een derde tot de helft van zijn migrantenstroom verlossen. Maar Turkije, dat met het monddood maken van één van zijn belangrijkste kranten eind vorige week een nieuwe middelvinger naar Europa opstak, is blijkbaar van plan zijn huid duur te verkopen. Dat maakt maandag tot de wellicht spannendste dag in de nu al tien maanden aanslepende asielcrisis.

Balkanroute sluiten
De leiders zitten vandaag nog met een tweede gloeiend hete aardappel. Ze willen ook definitief de Balkanroute sluiten, waardoor Griekenland plotseling het eindstation is van aan het eind van deze maand naar schatting al 100.000 vluchtelingen. 

Griekenland, zelf nog volop in crisis, eist daarvoor Europese steun, aldus een uiterst strijdvaardige premier Tsipras maandagochtend. Niet eerder de afgelopen tien maanden was Europa zó dicht bij een oplossing, maar of die er ook echt komt zal pas de komende uren blijken: eerst om half één op een top van de 28 Europese leiders met Davutoglu, daarna vanaf maandagmiddag 15.00 uur op een tweede top van de 28 zónder Turkije. 

Kernvraag is of Ankara Europa voldoende vertrouwt om zonder verdere tegeneisen misschien wel honderdduizenden migranten terug te nemen. Kernvraag aan Europese zijde is of voldoende landen op dit moment al bereid zijn in ruil grote aantallen Syrische vluchtelingen rechtstreeks van Turkije over te nemen. 

Voor Rutte is de terugname van economische vluchtelingen niet genoeg, Turkije zal ook de uitstroom (via de Egeïsche Zee naar Griekenland) zeer drastisch moeten terugdringen. Pas 'als de nul in zicht is' wordt voor Rutte de directe overname door Europese landen van Syrische vluchtelingen uit Turkije bespreekbaar. En precies die opstelling wakkert het Turkse wantrouwen weer aan.

http://www.ad.nl/ Door: Frans Boogaard  Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.