Bonte: "Ik vrees dat er in Brussel nog tientallen Abdeslams rondlopen"

Gepubliceerd op 8 maart 2016 om 15:01

"Laten we eerlijk zijn: Brussel is de achilleshiel van ons veiligheidsbeleid", zo zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) in Humo.

media_xll_8468878-2.jpgVolgens hem negeren heel wat Brusselse beleidsverantwoordelijken, "in hun afkeer van N-VA", de rondzendbrief over Syriëstrijders van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Bonte vindt dat een regeringscommissaris moet ingrijpen.

De laatste weken was er heel wat te doen rond de vraag of onze veiligheidsdiensten genoeg gedaan hebben om de broers Abdeslam, die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, op te volgen. Maar Vilvoords burgemeester Hans Bonte wijst in Humo naar tegendraadsheid van de Brusselse burgemeesters. Zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in augustus 2015 een rondzendbrief verstuurd waarin staat dat alle FTF'ers (foreign terrorist fighters) "zichtbaar en aanklampend" moeten worden opgevolgd.

Maar heel wat Brusselse beleidsverantwoordelijken leggen de rondzendbrief van Jambon eenvoudigweg naast zich neer, ziet Bonte. "Burgemeesters wijzen, in hun afkeer van de N-VA, in de richting van de federale politie en het parket: 'Het is hún probleem.' En ze doen niets. Er is geen enkel element dat erop wijst dat de politie van Molenbeek de broers Abdeslam 'zichtbaar en aanklampend' heeft opgevolgd."

 

Achilleshiel

 'Het is tijd voor een regeringscommissaris die in Brussel ingrijpt'Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde

De sp.a-burgemeester noemt Brussel "de achilleshiel van ons veiligheidsbeleid". "In Brussel is een verregaande nonchalance gegroeid, die grenst aan wetteloosheid, waardoor mensen almaar verder van het slechte pad afgaan. Kijk naar Brahim Abdeslam: 40 processen-verbaal zonder gevolg geklasseerd. Ik vrees dat er in Brussel op dit moment tientallen Abdeslams rondlopen, misschien wel honderdtallen."

De conclusie van Bonte is duidelijk: "Het is tijd voor een regeringscommissaris die in Brussel ingrijpt: de consignes in de rondzendbrief van Jambon moeten worden nageleefd", besluit hij in Humo.

http://www.hln.be/ Bron: Humo Bron: Foto: news

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.