Nationale Ombudsman hield informatie achter

Gepubliceerd op 10 maart 2016 om 09:26

De Nationale Ombudsman heeft informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer.

Nationale Ombudsman hield informatie achter

Reinier van Zutphen, die sinds een jaar nationale ombudsman is, wilde de Kinderombudsman Marc Dullaert voor een nieuw termijn van zes jaar aandragen bij de Tweede Kamer, maar dan moest de Kinderombudsman wel een handtekening onder een geheime ontslagbrief zetten, waarin stond dat hij na een jaar ontslag zou nemen, zo meldt de Volkskrant.

GEEN REDENEN

In februari ontstond er onrust toen Van Zutphen de populaire Kinderombudsman geen nieuw termijn aan wilde bieden. Dullaert is de eerste Kinderombudsman van Nederland en is voorzitter van de Europese koepel van Kinderombudsmannen. De Nationale Ombudsman wilde geen duidelijkheid geven over zijn beweegredenen om de Kinderombudsman langs de kant te zetten. In een interview met Nieuwsuur gaf Van Zutphen hij alleen te kennen dat het probleem bij hem lag en hij de Kinderombudsman niet aan de kan wilde zetten omdat hij niet goed functioneerde.

Nu blijkt dus dat de Nationale Ombudsman buiten de Tweede Kamer om Duelleert wilde wippen: Van Zutphen is dan wel een onafhankelijke functionaris in zijn functie als Nationale Ombudsman maar hij wordt benoemd door de Tweede Kamer en moet verantwoording afleggen over zijn daden. Na zijn aanstelling heeft Van Zutphen flink lopen snoeien in de organisatie, zo zou hij zelf de functie van de algemeen directeur willen uitvoeren en de directeursfunctie op hebben geheven.

Welke gevolgen dit heeft voor de Nationale Ombudsman is nog niet duidelijk, maar de Kinderombudsman heeft al aangekondigd zijn ambtstermijn af te maken en te blijven tot er een nieuwe Kinderombudsman is aangesteld.

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Sophie van Oostvoorn Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.