Schotse SNP lanceert nieuw initiatief voor onafhankelijkheid

Gepubliceerd op 13 maart 2016 om 13:21

De Scottish National Party lanceert deze zomer een nieuw "initiatief" om de Schotten te overtuigen van de nood aan onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

media_xll_8482357-2.jpgDat heeft partijleider en premier Nicola Sturgeon zaterdag aangekondigd. Anderhalf jaar geleden bleek er in een referendum geen meerderheid te vinden voor Schotse onafhankelijkheid.

In 2014 verwierp 55 procent van de Schotse kiezers de onafhankelijkheid, maar dat ontmoedigt de nationalisten van het SNP niet. "Onze droom is een onafhankelijk Schotland. We willen ons eigen toekomst kunnen bepalen. Daarom lanceert de SNP deze zomer een nieuw initiatief om steun voor onafhankelijkheid te vergaren", zo verklaarde Sturgeon voor een drieduizendtal aanhangers van de partij in Glasgow.

Sturgeon herhaalde ook dat een eventueel vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland kan inluiden. De Britten mogen zich op 23 juni in een referendum uitspreken over het EU-lidmaatschap. Volgens Sturgeon, wiens partij in Schotland de absolute meerderheid geniet, zou het "democratisch onrechtvaardig" zijn indien de Schotten tegen hun wil in uit de Europese Unie worden geduwd. Een meerderheid van de Schotten steunt het EU-lidmaatschap.

http://www.hln.be/ Bron:  Bron: The Independent Foto: Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.