15 procent van de patiënten bij opname al ondervoed

Gepubliceerd op 15 maart 2016 om 10:59

Vijfiten procent van de patiënten is bij binnenkomst in het ziekenhuis al ondervoed. Dit blijkt uit een onderzoek van de stuurgroep Ondervoeding, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het VUmc.

590d8c3c-c4ee-4bcf-b191-03a0cc588d54-2.jpgHet percentage verschilt per medisch specialisme en varieërt per tak tussen de 2 en 38 procent. Zo komt ondervoeding het vaakst voor bij geriatrie, oncologie, interne geneeskunde en gastro-enterologie. Patiënten op deze afdelingen liggen gemiddeld 1,4 dag langer in het ziekenhuis dan goed doorvoede patiënten.

Ruim een half miljoen patiënten werden voor het onderzoek gescreend. De resultaten zijn in The American Journal of Clinical Neutrition gepresenteerd.

Langzame herstel
Volgens de wetenschappers herstellen ondervoede patiënten minder snel. Ook krijgen zij te maken met ernstigere complicaties: hun spiermassa is verminderd als gevolg van een algehele afname in de conditie. Ook is de capaciteit van het hart en de longen afgenomen.

Door het langzame herstel van de ondervoede patiënten is een langere opnameduur en een verhoogd medicijngebruik nodig. Dit betekent dus ook een toename van ziekenhuiskosten.

Bron: http://www.parool.nl/ Door: ANP Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.