Sociale huurder betaalt in Amsterdam door langer te wachten

Gepubliceerd op 15 maart 2016 om 11:08

Als de waarde van een sociale huurwoning in Amsterdam stijgt, neemt ook de wachtduur voor dat huis flink toe.

2205ced5-03c1-4cf3-b629-475a92d10662-2.jpgDat blijkt uit een vorige week verschenen studie van stedelijk econoom Jos van Ommeren, hoogleraar aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, en Arno van der Vlist, hoogleraar vastgoedontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hun conclusie ligt voor de hand, maar het opvallende aan de studie is hoe nauwkeurig de wachttijden samenhangen met de prijzen van koophuizen.

"Ik dacht vroeger dat wachtlijsten geen goede manier zijn om de woonruimte te verdelen," zegt Van Ommeren, die meerdere studies naar de woningmarkt heeft verricht. "Ik vond die lijsten alleen maar irritant. In Amsterdam is de wachtlijst lang. De woonduur, tegenwoordig inschrijfduur, bedraagt gemiddeld acht jaar. Dat is eindeloos. Maar door deze studie snap ik dat wachten eigenlijk betalen is. Ik heb ook meer begrip voor de wachtlijsten gekregen." 

Direct verband
Van Ommeren en Van der Vlist gebruikten voor hun onderzoek de wachtlijsten van een grote woningcorporatie, die bedong dat diens naam niet bekend wordt.

De twee onderzoekers ontdekten dat als de waarde van een woning tien procent stijgt, de wachtduur van dat huis dan met zes tot zeven maanden toeneemt. "Een procent hogere prijs komt overeen met een procent langere wachttijd. We zien een direct verband tussen de prijs en de wachttijd. Voor prijzen hebben we voornamelijk gekeken naar de WOZ-waarden."

"De prijs geeft de aantrekkelijkheid van een woning aan, maar de wachttijd ook. Een huis op de Herengracht kost meer dan het tienvoudige van een huis in Sloten. Als dat huis in de sociale sector wordt verhuurd moet je er ook ruim tien keer zo lang op wachten. Vergelijk het met de lange wachtrijen voor popconcerten of een nieuwe iPhone. De sociale huurwoning in Friesland kun je vrijwel meteen betrekken."

Lees het hele artikel op: http://www.parool.nl/amsterdam/sociale-huurder-betaalt-in-amsterdam-door-langer-te-wachten~a4262737/

Bron: http://www.parool.nl/ Door: TON DAMEN  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.