Kinderen op intensieve zorgen herstellen sneller door hen weinig of niet te voeden

Gepubliceerd op 15 maart 2016 om 11:47

LEUVEN - Kritiek zieke kinderen tijdens hun verblijf op intensieve zorgen artificiële voeding toedienen, doet meer kwaad dan goed.

434ee674-ea91-11e5-a190-5fdae23e9f3d_web_scale_03_03__-2.jpg

Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, waar het UZ Leuven aan deelnam. Juist niet of heel weinig voeden tijdens de eerste week doet kinderen sneller herstellen. De resultaten zullen waarschijnlijk de aanpak bij kritiek zieke kinderen wereldwijd veranderen.

Kinderen die op intensieve zorg verblijven zijn niet in staat om zelf te eten. In de veronderstelling dat ze moeten eten om terug aan te sterken, krijgen ze al tijdens de eerste dagen van hun verblijf artificiële voeding via een infuus. De voeding zou de spieren moeten versterken, complicaties vermijden en hun herstel bespoedigen en gaat via een infuus onmiddellijk naar het bloed.

Een internationale studie, uitgevoerd door meerdere ziekenhuizen, toont nu aan dat de huidige werkwijze fout is. UZ Leuven, het Sophia kinderhospitaal in Rotterdam en het Stollery kinderziekenhuis in Edmonton (Canada) deden een gerandomiseerde studie bij 1 440 kritiek zieke kinderen. Ze onderzochten of vasten of heel weinig voeden tijdens de eerste week op de afdeling pediatrische intensieve zorg beter was dan een volledige artificiële voeding via een infuus.

Minder infecties en minder orgaanfalen

De resultaten van de studie zijn verbluffend: ze tonen aan dat de huidige praktijk om kinderen vroeg te voeden niet bijdraagt tot herstel. Integendeel: de kinderen die een voedingstekort opbouwden door te vasten of heel weinig voedsel te krijgen hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die een volledige voeding kregen. Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, de leeftijd van de kinderen of het ziekenhuis waarin ze verbleven. De resultaten zijn een overtuigend bewijs dat de huidige manier van werken niet goed is en zullen waarschijnlijk de procedures in pediatrische centra voor intensieve zorg over de hele wereld veranderen.

De resultaten werden voorgesteld op 15 maart 2016 op het International Symposium of Intensive Care and Emergency Medicine in Brussel. Prof. dr. Greet Van den Berghe, diensthoofd intensieve zorg in UZ Leuven, sprak daarbij in naam van het internationale consortium van betrokken ziekenhuizen. Het gerenommeerde New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten. Professor Van den Berghe en haar team leverde in eerdere studies al het bewijs dat volwassenen op intensieve zorg beter niet te snel kunstmatig gevoed worden tijdens hun verblijf.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/ door

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.