Petitie voor erkenning doodgeboren kind overhandigd

Gepubliceerd op 16 maart 2016 om 08:20

Ruim 80.000 steunbetuigingen om levenloze kinderen op te nemen in de gemeentelijke basisregistratie (BRP) zijn dinsdag overhandigd aan de Tweede Kamer.

CdmLlwJWwAA3T_E-2.jpgErkenning van hun doodgeboren kind. Daar staan de ouders van Jolie, Clavo, Raven, Liv, Fien en Carel voor in de Tweede Kamer. Het toekennen van een geboorte- en overlijdensakte en registratie in de Basisregistratie personen kunnen daarbij helpen.

Initiatiefneemster Natasja Geyteman: "Wij, ouders van een doodgeboren kind, hebben niets. Geen herinneringen, geen warm lichaampje, geen geluidje." 

Dinsdagmiddag werd in Den Haag een petitie overhandigd aan Pia Dijkstra, voorzitter van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er werden 82.304 steunbetuigingen verzameld. Een vuistdikke stapel A4-tjes, bij elkaar gehouden door babyroze en babyblauwe linten. Overhandigd door een zwangere moeder, die eerder een kindje verloor.  

Erkenning
Gesteund door de petitie pleiten de ouders voor dezelfde behandeling van doodgeboren kinderen als voor kinderen die vlak na de geboorte overleden zijn. Bij zwangerschappen van 24 weken of langer moeten doodgeboren kinderen volgens de ouders een geboorte- en overlijdensakte krijgen, zodat ook doodgeboren kinderen worden erkend. "En zeg nou zelf, ze staan daar toch niemand in de weg," zegt Geyteman tot slot van haar toespraak.

Lees het hele artikel op:  http://www.parool.nl/binnenland/petitie-voor-erkenning-doodgeboren-kind-overhandigd~a4263690/

Bron:http://www.parool.nl/  Door: JASPER BOL Foto: Twitter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.