Amsterdam roept sloop huizen en monumenten halt toe

Gepubliceerd op 16 maart 2016 om 08:08

De gemeente Amsterdam gaat veel meer oude panden en monumenten proberen te behouden. Vooral als het gaat om huurwoningen zal de stad niet zo snel meer akkoord gaan met sloop.

332bc2cb-d70c-4bf0-a497-a75a817174bc-2.jpgHet Amsterdamse bestuur doet hiertoe volgende week een voorstel aan de gemeenteraad. Het reageert daarmee op een motie van de SP, die mede is ondertekend door GroenLinks en steun krijgt van onder meer D66. De motie heeft een meerderheid in de raad. De SP dringt al jaren in heel Nederland aan op terughoudendheid bij de vele sloopplannen.

Vooral commerciële partijen en woningcorporaties schromen volgens de SP in hun bouwdrift niet om prachtige panden en huizen te slopen, die met wat aanpassingen en renovaties een mooi tweede leven zouden kunnen krijgen. De SP stoort zich er vooral aan dat op deze manier goede woonhuizen worden vernietigd, zonder dat zekerheid bestaat over wat daarvoor terugkomt.

Verwaarloosd
De SP en GroenLinks wijzen erop dat woningen die op een slooplijst komen te staan vaak verwaarloosd worden. Eigenaren besluiten geen onderhoud meer te plegen, omdat de huizen toch afgebroken worden. Huurders verblijven dan in een huis met achterstallig onderhoud. Hoe langer het duurt, hoe verder de huizen achteruit gaan. Ook het Amsterdamse college schrijft nu aan de raad dat het onwenselijk is als bewoners geen zekerheid hebben over de toekomst van hun wijk, terwijl intussen de woningen die ze bewonen verkrotten.

Op aandringen van de raad komt nu een 'slooplat' waarop alle criteria voor sloop komen te staan. De bouwtechnische staat is een belangrijk onderdeel. Aan de hand van de slooplijst zal de gemeente kritisch onderzoeken of de huizen die op de lijst van te slopen panden staan, niet alsnog behouden kunnen worden. Ook komt er een 'sloopkader' waarin de gemeente de sloop van panden motiveert, indien sloop toch wordt doorgezet.

Lees het hele artikel op: http://www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-roept-sloop-huizen-en-monumenten-halt-toe~a4263429/

Bron:http://www.parool.nl/  Door: TON DAMEN Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.