Amsterdam gaat de smerigste hotels aanpakken

Gepubliceerd op 18 maart 2016 om 12:34

Amsterdam gaat eigenaren van de vieste hotels in de stad bewegen hun bezit om te bouwen naar woningen. De gemeente wil zo voorkomen dat de hoofdstad ook in de toekomst weer prominent scoort op de lijst van smerigste hotels.

80a73332-5047-47c4-84de-308a9c48236c-2.jpgDat staat in het nieuwe hotelbeleid van het college, dat vrijdag werd gepresenteerd. Daarin kondigt verantwoordelijk wethouder Kajsa Ollongren, zoals verwacht, een rem aan op de komst van nieuwe hotels in heel Amsterdam.

De hoofdstad scoorde de afgelopen jaren steevast hoog in de overzichten die hotelsite Tripadvisor bijhoudt over de vieste hotels ter wereld. In de top tien van 2014 stonden zelfs drie Amsterdamse hotels.

Touwtjes aantrekken
Amsterdam wil nu eigenaren van zulke kansloze hotels stimuleren ze om te bouwen 'naar een door de gemeente gewenste functie', zoals wonen. Als hoteliers dat doen, mogen ze elders in de stad een nieuw hotel ontwikkelen, mits dat voldoet aan de nieuwe, strenge regels van de gemeente.

Ollongren trekt daarbij de touwtjes voor nieuwe hotels strak aan. Wie straks nog een hotel wil openen in Amsterdam, krijgt alleen een kans als dat een heel bijzondere vestiging wordt. De gemeente staat in het vervolg geen nieuwe hotelplannen meer toe, tenzij deze iets aan de stad toevoegen.

17.000 kamers erbij
De regels worden flink aangescherpt. Zo moeten projectontwikkelaars en hotelexploitanten in het vervolg aantonen wat de waarde van hun vestiging voor de buurt is, hoe het staat met duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Een hotelteam van de gemeente beoordeelt die plannen en geeft vervolgens een bindend advies.

De meer dan honderd hotelplannen die er nu al zijn voor heel Amsterdam, kunnen echter gewoon doorgaan. Dat kan er toe leiden dat, naast de bestaande dertigduizend hotelkamers, er nog eens maximaal 17.000 kamers bijkomen.

Tekort ontstaan
Amsterdam wil wel proberen zoveel mogelijk van die ingediende nieuwbouwplannen te temperen, zeker bij projecten waar weinig schot in zit. De afgelopen twee jaar is dat met 22 van de 128 hotelplannen gelukt. Daardoor moet de groei de komende jaren uiteindelijk rond de 6500 kamers uitkomen. 

Door de strenge hotelregels kan er over een kleine tien jaar een tekort aan hotelkamers in de stad ontstaan, waardoor bezoekers elders onder moeten worden gebracht. Ollongren houdt vast aan het beleid van haar voorganger Carolien Gehrels, dat verdere hotelgroei in de regio moet plaatsvinden, samen met de regiogemeenten. 

Zo'n tekort aan hotelkamers in de stad kan er volgens wethouder Laurens Ivens (Huisvesting) toe leiden dat de verhuur van particuliere woningen via onder meer Airbnb verder zal toenemen. Uit berekeningen blijkt dat tot zesduizend woningen extra dan worden ingezet voor vakantieverhuur, bovenop de ruim elfduizend die nu al bij Airbnb worden aangeboden.

Maximale verhuurtermijn
Ivens wil dan ook een actievere opstelling van Airbnb om die groei te matigen: het bedrijf moet het illegale aanbod - aan meer dan vier mensen verhuren, de verhuur van sociale huurwoningen of verhuur langer dan de toegestane zestig dagen per jaar - strenger aanpakken. Doen de Amerikanen dat niet, dan dreigt Amsterdam de samenwerking met Airbnb op te zeggen.

De gemeente zal wel onderzoeken of de maximale verhuurtermijn van zestig dagen kan worden ingekort. Ook zal de klachtenlijn die de afgelopen zomer tijdelijk was geopend, permanent in de lucht blijven om klachten over illegale verhuur op te nemen.

 

http://www.parool.nl/ Bron:  HERMAN STIL EN MARC KRUYSWIJK Foto: Eva Plevier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.