Geert Wilders: proces is nu al een farce

Gepubliceerd op 18 maart 2016 om 12:43

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol is vrijdag de eerste openbare zitting in de zaak over de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

31e18ad5-781c-474f-af75-6bcb70c862af-2.jpg

Uit de conceptpleitnota van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops, die het AD in handen heeft, is naar voren gekomen dat Wilders voornemens was premier Rutte op te roepen als getuige in de zaak. Ook wilde hij vicepremier Asscher, de ministers Opstelten en Plasterk en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof oproepen. De rechtbank wees die verzoeken af.

Volgens Knoops zou het stuk zijn buitgemaakt door hackers. Het is niet duidelijk waarom Wilders deze personen wilde oproepen. Wilders noemt het proces, mede vanwege het op voorhand uitlekken, een "enorme bende" en "een farce".

'Nalatig OM'
De politicus haalt vrijdagochtend op Twitter hard uit naar het OM. "Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce," zo stelt hij.

Uit de nota komt wel naar voren dat Wilders wilde bepleiten dat de uitspraken in een 'context' zijn gedaan. Ook haakten volgens de nota twee deskundigen als getuige af omdat ze bang zijn 'in het kamp Wilders' geplaatst te worden. Een andere reden was de veiligheid van de familie.

Het gaat vrijdag om een regiezitting. Dan wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend. Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben aangekondigd rond de zitting te gaan demonstreren.

Gemeenteraadsverkiezingen

Het begin van de inhoudelijke behandeling staat gepland op 31 oktober. Er zijn drie weken voor uitgetrokken. De uitspraak wordt verwacht tussen begin en half december.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder''. "Dan gaan we dat regelen," reageerde Wilders.

http://www.parool.nl/ Bron:  REDACTIE Parool Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.