'Stagiair met hoofddoek niet gewenst'

Gepubliceerd op 21 maart 2016 om 08:33

Meisjes met een hoofddoek en jongens met een Marokkaanse achtergrond hebben vaak moeite om een stageplek te vinden.

480x270-174.jpg

Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving van het Verwey-Jonker Instituut naar stages in het middelbaar beroepsonderwijs. Discriminatie komt vooral voor bij kleine en middelgrote bedrijven in de detailhandel (modebranche), horeca, administratie en techniek. Er komen veel minder klachten over de zorg-en welzijnssector.

In totaal zijn 120 mensen ondervraagd, leerlingen, stagebegeleiders van scholen en werkgevers. De onderzoekers benadrukken dat het een verkennend onderzoek is en dat een groter onderzoek noodzakelijk is.

Het opdoen van ervaring is een belangrijk en verplicht onderdeel van het beroepsonderwijs. Zonder de verplichte stage kan de opleiding niet worden afgemaakt. Afhankelijk van hun niveau moeten de leerlingen zo'n stageplek zelf
regelen.

Bij het zoeken naar een stage wordt door schoolbegeleiders en leerlingen zelf al rekening gehouden met mogelijke discriminatie. Om problemen te voorkomen wordt bij voorbaat al de mogelijkheid van discriminatie vermeden.

"Allochtone studenten worden in verhouding vaker geplaatst bij de overheid of bij etnische ondernemers", zegt onderzoekster Eva Klooster van het Verwey Jonker Instituut in het NOS Radio 1 Journaal. "Het lijkt er dus op, maar dat moet nog onderzocht worden, dat zij een andere route of carrière hebben."

Ook scholieren kiezen zelf liever niet voor een stage bij een bedrijf waarvan het verhaal gaat dat er wordt gediscrimineerd. Bovendien willen stagebureaus geen conflict aangaan met leerwerkbedrijven, omdat die toch al niet ruim voorradig zijn en ze willen zo'n bedrijf niet kwijtraken.

Risico-inschatting

Uiterlijk speelt een belangrijke rol bij de selectie van stagiairs. "Meiden die een hoofddoek dragen blijken minder gewenst voor functies met veel klantcontacten, omdat vooral commerciële bedrijven zeggen dat een hoofddoek niet aansluit bij de uitstraling van het bedrijf", zegt Klooster. Dat blijkt uit de antwoorden van verschillende stagebegeleiders.

Lees het hele artikel op: http://nos.nl/artikel/2094155-stagiair-met-hoofddoek-niet-gewenst.html

http://nos.nl/ door NOS Foto: Facebook

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.