Benaouf A. hoopt in hoger beroep 'zijn naam te zuiveren'

Gepubliceerd op 21 maart 2016 om 15:10

Het gerechtshof begon maandag aan het hoger beroep van Benaouf A., die tien jaar kreeg voor zijn rol bij de liquidatie van de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh in oktober 2012 in Antwerpen. A. hoopt 'zijn naam te zuiveren', justitie wil juist weer een forse straf.

2458b10b-a75f-4469-afd3-5c7a431fa8fa-2.jpg

Wie is dat 'hoofd' over wie criminele vrienden van Benaouf A. het hadden in onlangs ontcijferd mailverkeer uit de gecodeerde smartphone van A.'s goede vriend Souhail Laachir? In de dagen voordat Laachir in mei 2013 zou worden doodgeschoten op dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum, mailde die met derden over 'stress' omdat een helper van de groep was gearresteerd. De angst was dat die helper zou praten met de politie en dat het 'hoofd', in hun woorden, 'de lul' zou zijn - en uiteindelijk zijzelf.

Uit de 'gesprekjes' tussen Benaouf A.'s vrienden bleek dat zij opmerkelijk goed op de hoogte waren van de dreigende beschuldiging dat de groep met de liquidatie van Najeb Bouhbouh te maken had. Dat was weken voordat justitie die verdenking bekend zou maken door Benaouf A. voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie te arresteren. De groep beschikte zo over 'daderinformatie': kennis die alleen daders of hun entourage konden dragen. Voor advocaat-generaal Martijn van Elsdingen is het duidelijk: het 'hoofd' over wie de contacten gaan, moet Benaouf A. zijn.

Vermoorde vrienden
Benaouf A. ontkende dat maandag in het gerechtshof met klem. 'Hoofd' is gewoon een enigszins beledigend 'stopwoord' dat onder Marokkanen van de straat veel wordt gebezigd. In hun groep werd bijvoorbeeld Mohammed el Mayouri wel zo genoemd, omdat hij 'een beetje een punthoofd had'. "Hij werd ook waterhoofd genoemd."

Zo koos A. de verdedigingslijn die hij ook in de rechtbank had gekozen: niet híj speelde een rol bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012 in Antwerpen, maar (één van) zijn inmiddels vermoorde vrienden. De BMW van waaruit de schutters zouden zijn gealarmeerd dat hun doelwit naar buiten zou komen, was niet voor A. gehuurd in Duitsland, maar voor Souhail Laachir. De in de Staatsliedenbuurt vermoorde Youssef Lkhorf had de BMW daags voor de moord bij A. opgehaald. En misschien speelde Mohammed el Mayouri dus wel een rol.

Benaouf A. hoopt in hoger beroep 'zijn naam te zuiveren', vertelde hij het hof.

'Driedubbel straf'
Hij zit sinds enige tijd op een extra beveiligde afdeling van de gevangenis De Schie in Rotterdam liefst 22 uur per dag in de cel, 'naar de muur te staren'. "Als je onschuldig bent, voelt dat als een driedubbele straf.

Lees het hele artikel op: http://www.parool.nl/amsterdam/benaouf-a-hoopt-in-hoger-beroep-zijn-naam-te-zuiveren~a4267286/

http://www.parool.nl/ by: PAUL VUGTS Foto: /Tekening Aloys Oosterwijk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.