Verhoogd gezondheidsrisico bezoekers waterpijpcafés

Gepubliceerd op 21 maart 2016 om 14:47

Rokers van de waterpijp kunnen in shishalounges te hoge concentraties koolmonoxide inademen, blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Staatssecretaris Martin van Rijn (preventie) is bezorgd en maant gemeenten in een brief tot controles.

ff13b86a-cf0c-4783-b529-a94886da7e61-2.jpg

Bij het roken van een waterpijp met kooltjes komt tot dertig keer meer schadelijke koolmonoxide vrij dan bij het roken van sigaretten. Dit kan leiden tot vergiftiging, met misselijkheid en zelfs de dood tot gevolg. Bezoekers van waterpijpcafés lopen een verhoogd risico.

Volgens het RIVM kan de hoeveelheden koolmonoxide in ruimtes waar waterpijpen gerookt worden 'boven de maximaal toelaatbare waarden' komen. De afgelopen jaren is een aantal meldingen gedaan van personen die onwel zijn geworden na een bezoek aan een shishalounge. Het aantal van deze horecabedrijven groeit. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben tientallen waterpijpcafés, in kleinere steden staan ze ook.

Controles
De schade door koolmonoxide komt bovenop de gebruikelijke gifstoffen tijdens roken: teer, nicotine en zware metalen. Staatssecretaris Van Rijn stuurde op 9 februari naar aanleiding van het RIVM-signaal een brief naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarin vraagt hij aandacht voor degelijke controles op kool­monoxide in de waterpijpcafés.

Ook wijst Van Rijn in de brief op risicobeperkende maatregelen, zoals goede ventilatie, plaatsing van koolmonoxidemeters en regelmatige controles van de waarden. "Ik verzoek de gemeenten hier toezicht op te houden," aldus de bewindsman. Het RIVM onderstreept in haar advies het belang van goede controle van de luchtkwaliteit bij shishalounges.

Rookverbod
Het Rijksinstituut zal nog nader onderzoek doen naar de samenstelling van de rook uit diverse grondstoffen voor de waterpijp 'om een beter inzicht te krijgen in de risico's voor de gezondheid'.

De waterpijp is vooral bij jongeren populair. Een kwart van de bevolking heeft wel eens op deze wijze gerookt. De pijp wordt veruit het meest thuis met vrienden gebruikt (63 procent) of in de shishalounge (18 procent). Als er ook tabak in het mengsel zit, valt de waterpijp onder het huidige rookverbod in de horeca.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Ook op menukaart
In 47 horecazaken door heel Amsterdam kan volgens de gemeente waterpijp worden gerookt. De meeste daarvan zijn shishalounges, maar er zitten ook restaurants tussen waar waterpijp op de kaart staat. De gemeente Amsterdam registreert sinds een paar maanden welke zaken waterpijp aanbieden, zodat er kan worden gecontroleerd of de rook zich niet naar de buren verspreidt. Ook wordt de ventilatie in de gaten gehouden. Het zou kunnen dat nog niet alle restaurants die waterpijp aanbieden ventilatie hebben, laat een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten.
---------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.parool.nl/ door: EDWIN VAN DER AA  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.