Fort Nederland kost veel geld en moed

Gepubliceerd op 24 maart 2016 om 08:40

AMSTERDAM - Nederland is bang. Na de aanslagen in Brussel denkt iedereen na over hoe voorkomen kan worden dat wij binnenkort slachtoffer worden. Er zijn oplossingen, maar die kosten serieus geld en vergen politieke moed.

1. Grenzen dicht
Op zeer korte termijn te realiseren, zo liet de Koninklijke Marechaussee (KMAR) gisteren zien met controles langs de Belgische grens. Het gaat om steekproeven, geen honderd procentcontroles zoals op Schiphol bij risicovluchten gebeurt. Daardoor is het systeem niet waterdicht. Bovendien kan de KMAR die nu al met personeelstekorten kampt het niet permanent volhouden zonder extra manschappen aan te nemen. Wanneer betere grensbewaking is gewenst, moet Den Haag dus bereid zijn substantieel geld daarvoor vrij te maken.

Nadeel van de extra controles is dat ze voor overlast en economische schade zorgen. Tijdens de avondspits stond er gisteren 35 kilometer file bij de grens en had wegverkeer drie kwartier meer reistijd. Vooral bij de transportbedrijven hakt dit erin. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland becijfert dat extra grenscontroles de leden bijna twee miljoen euro per dag kosten aan verliesuren.

2. Scherper toezicht
Een aanpak die nu net als na Parijs wordt toegepast. Zo besloot de burgemeester van Amersfoort tot meer bewaking rond de opvoering van The Passion. Tassen en jassen zullen worden doorzocht. Na Parijs werd al besloten de politie en marechaussee extra toezicht te laten houden op stations. Verscherpte controles zijn ook op korte termijn mogelijk bij voetbalstadions. Over deze verscherpte controles maakte niemand zich boos, dus daarvoor hoeft de politiek het niet te laten.

http://www.telegraaf.nl/ Door:Olof van Joolen Foto: Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.