Politie: in dagen na Brussel 2000 terreurmeldingen

Gepubliceerd op 26 maart 2016 om 10:49

Bij de Nederlandse politie zijn de afgelopen dagen 2000 meldingen binnengekomen over onder meer verdachte personen en achtergelaten koffers. Dat zijn er honderden meer dan normaal.

media_xll_3694973-1.jpg

Zo stond woensdagmiddag een deel van Zaandam op z'n kop nadat bezoekers van een MacDonalds daar een man en vrouw op een wc zagen met 'iets met draadjes'. De afgezette omgeving werd urenlang belegerd, onder meer met honden en helikopters. Het bleek loos alarm.

Mario Betting, hoofdofficier van dienst bij de Landelijke Dienst Operationeel Centrum (LDOC), zegt: ,,We zien na elke aanslag dat het aantal terrorismemeldingen van burgers enorm toeneemt. Zeker de eerste dagen na een incident melden zich veel mensen bij de politie, omdat ze iets verdachts denken te zien. Soms komt er om de paar minuten een nieuwe melding binnen.'

Na de aanslagen in november in Parijs nam het aantal terreurmeldingen in Nederland toe tot ruim 500 per dag. Op de dag van de aanslagen in Brussel en de twee dagen daarna verwerkte de politie er tot ruim 650 per dag.

Uiteen
De aard van de meldingen loopt volgens Betting. ,,Kort na de aanslagen in Parijs belden veel mensen, omdat zij dachten de voortvluchtige Salah Abdeslam dachten te zien. De afgelopen dagen gingen veel telefoontjes over achtergelaten koffers en tassen of verdachte situaties.

Sommige van die meldingen zijn erg vaag. Zo meldde zich iemand omdat een Arabische man in zijn tas had zitten rommelen. ,,Daar kunnen we niet zoveel mee'', aldus Betting die zegt dat mensen vooral moeten blijven bellen. ,,We worden liever honderd keer te veel gebeld dan een keer te weinig. Mensen moeten vooral op hun gevoel afgaan. De analyse is vervolgens voor de politie."

http://www.ad.nl/ By ANP Foto:  ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.