"Nieuw bewijsmateriaal pleit veroordeelde vrij van moord in 1957"

Gepubliceerd op 26 maart 2016 om 12:23

Er is nieuw bewijsmateriaal opgedoken die de veroordeelde Jack McCullough alsnog zou vrijpleiten van een moord in 1957. Dat zei de openbare aanklager gisteren. McCullough werd aanvankelijk onschuldig bevonden, maar in 2012 toch tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering van en de moord op een zevenjarig meisje in de staat Illinois. McCullough is 76.

De opmerkelijke zaak wordt herzien en daaruit blijkt dat het oorspronkelijke alibi van Jack McCullough herbevestigd zou worden. Openbare aanklager, Richard Schmack, beweert dat het nieuwe bewijsmateriaal hem ervan overtuigde dat McCullough op het ogenblik van de feiten niet in de buurt van de plaats delict kon zijn.

De kleine Maria Ridulph verdween op 3 december 1957 toen ze buiten in de sneeuw aan het spelen was niet ver van haar huis in Sycamore. Het meisje werd verstikt en doodgestoken in een steegje. Haar lijk werd pas maanden later gevonden in een bos meer dan 160 kilometer verder. De moordzaak bleef decennialang een mysterie.

McCullough was destijds een 17-jarige buurman van het meisje. In een poging de zaak alsnog op te lossen werd McCullough in 2011 beschuldigd van de misdaad en werd hij het jaar daarop veroordeeld tot levenslang. Maar dinsdag vindt een nieuwe hoorzitting plaats, omdat er nieuw bewijsmateriaal naar voren wordt geschoven.

Zo zou uit pas opgevraagde telefoniegegevens blijken dat McCullough naar zijn ouders belde vanuit een openbare telefooncel in het postkantoor van Rockford, op zo'n 60 km van Sycamore. Dat telefoontje gebeurde enkele minuten na de ontvoering van het meisje. Dat was altijd al het alibi van McCullough, maar eerder werd de precieze locatie van de telefooncel in vraag gesteld. Schmack zei ook dat er geen geloof wordt gehecht aan de getuigenis als zou de ontvoering vroeger hebben plaatsgevonden. McCullough had dus onmogelijk de tijd om zich op die paar minuten van Sycamore naar Rockmore te verplaatsen.

"Ik weet wel dat er mensen zijn die nooit zullen geloven dat hij onschuldig is, maar dat mag mij niet weghouden van mijn gezworen taak", zei Schmack. Hij voegde eraan toe dat er twijfels zijn over de eerlijkheid van de manier waarop een getuige een halve eeuw na de feiten uit foto's McCullough als verdachte herkende.

Schmack baseert zich op gegevens van de FBI-verslagen uit 1957 en 1958 die tijdens het proces in 2012 niet toegelaten werden.

De zus van Maria Ridulph blijft overtuigd van de schuld van McCullough. Ze werd ook niet tot andere gedachten gebracht door het feit dat McCullough zich bij zijn veroordeling in 2012 tot de familie richtte met de woorden: "Ik heb Maria Ridulph niet vermoord, niet. Die misdaad heb ik niet, zou ik niet en kon ik niet hebben gedaan".

http://www.hln.be/ Joeri Vlemings Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.