Minister Van der Steur: Dit kan politieke consequenties hebben

Gepubliceerd op 30 maart 2016 om 12:32

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur sluit politieke gevolgen niet uit nu blijkt dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht over Amerikaanse terreurinformatie. "Dat kan altijd wel, maar dat is niet aan mij'', zei hij nadat hij de Tweede Kamer over de vergissing had geïnformeerd.

864x486-164.jpg

Tegen verslaggever Fons Lambie zei hij de zaak 'heel vervelend' te noemen, maar hij vindt dat met een eventueel aftreden 'niemand gebaat is'.  

Van der Steur gaf vanmorgen in een Kamerbrief toe dat hij een fout heeft gemaakt. De Amerikaanse informatie over de 'terreurbroers' Khalid en Ibrahim El Barkaoui, medeverantwoordelijk voor de aanslagen in Brussel, kwam van de politie van New York en niet van de FBI, zoals de minister eerder had gezegd.

Extra pijnlijk
De oppositie was al niet zo blij met de manier waarop Van der Steur was omgegaan met informatie over de broers, maar dat er in die informatie nu ook weer een fout blijkt te zijn geslopen, wordt als extra pijnlijk ervaren.

D66-leider Alexander Pechtold had zijn reactie al snel klaar: "Nederland rekent in deze onzekere tijden met gruwelijke aanslagen op de overheid en op betrouwbare informatie, zodat we gerustgesteld kunnen worden. Het is pijnlijk en verontrustend dat we daarin keer op keer teleurgesteld worden." 

Reacties GroenLinks, PVV, SP
Ook Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks, rept van een 'pijnlijke fout'. "Ook pijnlijk dat we Belgische informatie over een terrorist die mogelijk in ons land verblijft, moeten krijgen via de politie van New York.'' PVV-leider Geert Wilders noemde het optreden van Van der Steur 'geklungel'. 

SP-leider Emile Roemer zegt dat het kabinet 'met speels gemak op fouten van België en Turkije wijst, maar dat steeds weer blijkt dat ze zelf de zaken niet op orde hebben'. "Hoe meer vragen we stellen, hoe groter de onduidelijkheid. Kunnen mensen erop vertrouwen dat dit kabinet nog in control is als het gaat om de aanpak van terreur? Ik heb daar grote bedenkingen bij.''

Reacties CDA, ChristenUnie
CDA-kopstuk Sybrand Buma vindt het optreden van van der Steur 'amateuristisch': "De minister heeft in schriftelijke antwoorden en in het debat met grote stelligheid zaken beweerd die achteraf weer niet blijken te kloppen. Dit is buitengewoon amateuristisch. Nederland moet ervan uit kunnen gaan dat de minister die over veiligheid gaat op z'n minst weet met wie zijn organisatie gesproken heeft. Het debat is dus niet voor niets afgebroken gisteren. Er staan nog veel vragen open, eerst moeten nu alle feiten boven tafel.''

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt de fout 'pijnlijk en ontoelaatbaar': "In de strijd tegen het grote kwaad van het jihadisme komt het erop aan dat overheid en veiligheidsdiensten op de toppen van hun kunnen presteren. Dat is nu nog niet het geval. Informatie-uitwisseling deugt niet en de internationale samenwerking is onder de maat."

http://www.rtlnieuws.nl/ redactie RTL Nieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.