'Aanvechten huur vrije sector levert 40 procent prijsdaling op'

Gepubliceerd op 30 maart 2016 om 12:21

Het loont om een te hoge huur voor een huis in de vrije sector aan te vechten, blijkt uit onderzoek van The Post Online. Huurders die dit doen, krijgen gemiddeld 371 euro per maand van hun huur af.

images-11.jpgTPO onderzocht 876 uitspraken die de Huurcommissie tussen 2010 en 2016 deed over huurcontracten in de vrije sector. De nieuwssite ontdekte dat de helft van de huurders die naar de Huurcommissie stapten met een huis in de vrije sector, hun gelijk kreeg. Hun huis zou eigenlijk onder de regels van de gereguleerde huursector moeten vallen, maar ze betalen toch een veel hogere huur.

Sinds 1994 is de huurmarkt in Nederland geliberaliseerd: sindsdien geldt een 'liberalisatiegrens' van 710,68 euro per maand. Onder dat bedrag moet een verhuurder zich verplicht aan de gereguleerde huurprijs volgens het puntensysteem houden - anders mag een huurder naar de Huurcommissie stappen om die huurprijs af te dwingen. Boven dat bedrag valt een huis in de geliberaliseerde, vrije sector en mag een verhuurder vragen wat hij wil voor een huis.

40 procent van huurprijs af
Uit de uitspraken van de Huurcommissie is af te leiden dat het loont om een te hoge huur aan te vechten, wat kan tot een halfjaar nadat je contract ingaat. Gemiddeld gaat de huur van aangevochten huurcontracten met maar liefst 40 procent omlaag, of 371 euro per maand.

Via een rekentool op de site van de Huurcommissie kun je uitzoeken of jij te veel betaalt.

http://www.rtlnieuws.nl/ redactie RTL Z Foto: www.debrouwery.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.