Stopt de politiek in Oekraïne nu eindelijk met ruziemaken?

Gepubliceerd op 30 maart 2016 om 14:15

Er zit eindelijk schot in de zaak in Oekraïne. Er wordt onderhandeld over een nieuw te vormen coalitie. Komt hiermee ook een einde aan maanden van politiek geharrewar?

EPA_Jatsenjoek-Groysman-Porosjenko-Oekraine_0.jpgWat is er aan de hand?
Oekraïne zit in grote problemen. Financieel gaat het slecht, het land zit in een diepe economische crisis. Bestuurlijk gaat het ook niet goed. De hervormingen die hard nodig zijn om het land aan de praat te krijgen, worden niet doorgevoerd of het gaat veel te langzaam. Daarnaast gaat het land gebukt onder corruptie. Politici beschuldigen elkaar al maanden over en weer.

En ondertussen...?
Ondertussen wordt er dus niet geregeerd, maar ruzie gemaakt. Premier Jatsenjoek wordt zelfs aangevallen door parlementsleden die bij de coalitie horen, maar van een andere partij zijn. Hij voelt zich 'in de rug gestoken'. 60 procent van de nieuwe regelgeving en wetten worden weggestemd door het parlement, zei hij tegen de Financial Times.

De partij van president Porosjenko wilde Jatsenjoek eerder dit jaar weghebben, maar een motie om hem daadwerkelijk weg te krijgen, haalde het niet. Het is tekenend natuurlijk dat politici in het parlement zelfs met elkaar op de vuist gaan. Onderstaand fragment was van afgelopen december. Jatsenjoek krijgt meer dan alleen een bloemetje.

Wat vinden de inwoners van Oekraïne hiervan?
Dat laat zich raden natuurlijk. Ze hebben het wel gehad met de regering en premier Jatsenjoek. Zij hadden gehoopt dat de Maidan-protesten van twee jaar geleden meer banen en geld zou brengen. Ja, Janoekovitsj is verdreven. Ja, het land richt zich meer op Europa, maar grote veranderingen blijven uit.

Mogelijk wordt Volodymyr Groysman de opvolger van Jatsenjoek. Hij komt uit het kamp van huidig president Porosjenko. Maar volgens correspondent Jeroen Akkermans, die op dit moment in Kiev is, wordt Groysman niet gezien als de hervormer die de macht en kracht heeft om het land uit het slop te trekken.

"Hij is van huis uit een ondernemer, een oud-burgemeester van een niet al te grote plaats, en pas 1,5 jaar parlementariër." De keus voor Groysman wordt gezien als een politieke keuze. Er is geen technocraat naar voren geschoven. Dat is iemand die op basis van deskundigheid aangesteld wordt.

Hoe komt het dat veranderingen uitblijven?
Het land is doordrenkt van corruptie, ook op het hoogste politieke niveau. Daardoor blijven noodzakelijke hervormingen in het land uit. Op de corruptieladder van Transparency International staat Oekraïne 142ste op een lijst van 175 landen.

http://www.rtlnieuws.nl/ RTL Nieuws / Mark Heerink  Foto: AFP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.