Sociale huurwoningen dreigen uit populaire buurten te verdwijnen

Gepubliceerd op 30 maart 2016 om 14:29

Woningcorporaties en particulieren verkopen hun sociale huurwoningen, nieuwe worden er nauwelijks gebouwd. In een aantal buurten is het aantal ver onder de kritische grens van 35 procent gezakt.

dce717ca-2278-4c68-8e11-c229573dd787-1.jpg

Sociale huurwoningen dreigen helemaal uit de Amsterdamse populaire wijken te verdwijnen. In diverse buurten bedraagt het aantal sociale huurwoningen in handen van corporaties minder dan 35 procent en dat percentage daalt gestaag. Huurdersverenigingen bespraken vorige week in een besloten vergadering met de gemeente en woningcorporaties wat daar tegen gedaan moet worden, maar kwamen er niet uit.

Dit zeggen diverse bronnen bij de Huurdersvereniging Amsterdam, de gemeente Amsterdam, en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). "We praten er de komende weken over verder," zegt Egbert de Vries van de AFWC.

Alle partijen erkennen dat veel Amsterdamse buurten geen gemengde wijken zijn, of dat niet meer zijn. Maar ze verschillen van mening over de vraag hoe erg de situatie is, en hoe snel het probleem moet worden aangepakt.

Alarmbellen

Aanleiding is onder meer het eerder deze maand verschenen rapport Wonen in Amsterdam (WIA), dat onder meer meldt dat het aantal sociale huurwoningen onder de 57 procent van alle huizen is gedaald. In het rapport staat ook hoeveel sociale huurwoningen er nog per wijk in de stad staan. In november had de HA al in een brief gevraagd om nader overleg over het verdwijnen van huurwoningen.

Inmiddels ligt in acht van 22 Amsterdamse wijken het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties onder de 35 procent: Centrum Oost (28 procent), Centrum West (25 procent), Oud-West en De Baarsjes (31 procent), Zuid (18 procent), Buitenveldert en de Zuidas (25 procent), De Pijp en de Rivierenbuurt (33 procent), IJburg (33 procent). Deze percentages liggen lager dan een vergelijkbare meting in 2013.

In buurten als De Pijp en Oud-West zakt het percentage omdat particulieren hun sociale huurwoningen verkopen of in de vrije sector verhuren zodra ze vrijkomen. In nieuwe wijken, zoals IJburg, hebben nooit 35 procent sociale huurwoningen gestaan. Die zijn er nooit gebouwd.

Twee jaar geleden sloten huurders, corporaties en de gemeente 'samenwerkingsafspraken' waarin staat dat er actie moet komen als het percentage huurwoningen van woningcorporaties onder de 35 procent komt. Huurdersvereniging Amsterdam vindt dat in de acht wijken een verbod op verkoop van sociale huurwoningen moet komen, maar krijgt daarvoor geen steun van de corporaties en de gemeente.

Micha Meerburg van Huurdersbelangen Zuid, die bij de onderhandelingen zit, is somber. "Je zou denken dat alle alarmbellen rinkelen. Maar corporaties blijven woningen verkopen, ook in Centrum en Zuid. Ze willen geen enkele afspraak maken." Dingeman Coumou van de Huurdersvereniging in stadsdeel Centrum, eveneens onderhandelaar, betreurt dat ook: "De ondergrens van 35 procent is voor de corporaties geen harde grens, wat het wel zou moeten zijn. Zij zeggen dat de in de samenwerkingsafspraken opgenomen grens alleen betekent dat we dan op wijkniveau praten over wat er moet gebeuren."

Grachtengordel

Egbert de Vries: "De huurders hebben deze gesprekken aangezwengeld. Wij doen mee. Maar wij hebben ons op geen enkele uitkomst vastgelegd. Op sommige plekken, zoals in de grachtengordel, zal het moeilijk worden meer sociale huurwoningen te bouwen."

IJburg is een gemiste kans, vindt De Vries. "Dat is gebouwd zonder veel sociale huurwoningen. Dat geldt ook voor Nieuw-Sloten en De Aker. Je kunt het meest bereiken als de bouwplannen nog gemaakt worden. Op Zeeburgereiland kan het bijvoorbeeld nog wel. In de binnenstad is het het moeilijkst."

Gemengde stad

Wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) zegt dat corporaties, huurders en de gemeente op één lijn zitten. "We koesteren allemaal een gemengde stad en willen daarom minder verkoop en meer bijbouwen."

Corporaties hebben zo veel taken dat er enkele in gedrang kunnen komen. "Corporaties moeten zorgen voor gemengde buurten, betaalbaarheid, duurzaamheid en de beschikbaarheid van woningen. Op het moment dat je één onderdeel uit dat pakket haalt, moet je alles wijzigen. Sommige corporaties moeten eerst hun schulden aflossen. Die moeten dat geld toch ergens vandaan halen. Dan is verkoop een van de manieren. Wij hebben wel gezegd: verkoop dan in gebieden waar veel sociale huurwoningen staan."

http://www.parool.nl/ DOOR: TON DAMEN Foto: ANP

d77c1b63-b8e7-4a9e-8e98-c0388de70728-1.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Jan
8 jaar geleden

Dit is ook al een tijdje gaande in Londen en nu ook in Rotterdam. Sociale huurders brengen niet genoeg geld op en moeten daarom plaatsmaken voor nieuwe bouwplannen... wat vaak een samenwerkingsverband is van corporaties en gemeentes. In Engeland noemt men dit "social cleansing" ofwel sociale schoonmaak.
Dit komt er op neer dat sociale huurwoningen in het centrum afgebroken en vervangen worden door bijvoorbeeld dure appatementencomplexen of grote en dure kantoorpanden. De neoliberale oplossing: een kwestie van winstmaximalisatie en wat we willen hebben zijn natuurlijk de echte nette mensen met een dikke portemonnee die ook nog eens bereid zijn deze royaal te trekken. En de sociale huurders? die zoeken het maar uit.
Neoliberaal heeft namelijk geen plaats voor 'losers'....

Danny
8 jaar geleden

Het ziet ernaar uit dat wooncorporaties mensen gaan onderverdelen in districten. Een verdeling op basis van financieel succes/geluk.
Beetje zoals in de Hunger Games.
Voedselcorporaties hebben dat al letterlijk gedaan. De wereld verdeeld in districten als graan district, cacao district etc.
Helaas kan je dergelijke beschuldigingen pas hard maken als het eenmaal zo is. Dat is nou eenmaal zo.