'Beveilig kerncentrales beter tegen terrorisme'

Gepubliceerd op 31 maart 2016 om 10:54

Nederland moet zijn kerncentrales beter beveiligen tegen terrorisme, stellen Amerikaanse experts. Zij roepen op zwaarbewapende bewakers in te zetten. Nederland is een van de weinige landen waar beveiligers van kerncentrales geen wapens dragen.

media_xll_3704186.jpg

Als terroristen met geweld de kernreactors in Borssele of Petten proberen te bereiken, moet de bewaking gewapende versterking van de politie of het leger oproepen. Die kan wel eens te laat komen, zegt onder meer professor Matthew Bunn, autoriteit op het gebied van nucleaire veiligheid aan Harvard en in de jaren '90 adviseur van  president Bill Clinton.

,,Een eenheid op afstand kan vertraagd worden. Stel dat aanvallers iets als scherpe pinnen of mijnen op de route leggen. Uit testen in de VS blijkt ook dat vijanden al in 2 tot 3 minuten bij de vitale delen van een centrale kunnen komen. Dan ben je te laat als je 10 minuten onderweg bent."

Bunn stelt dat minimaal een team uitgerust met automatische geweren  op het terrein nodig is om aanvallers met vergelijkbare wapens direct weerstand te kunnen bieden. ,,Terroristen hebben laten zien dat ze over automatische wapens en explosieven kunnen beschikken. Het is niet waarschijnlijk dat beveiligers met een pistool dat één kogel per keer afvuurt daartegen zijn opgewassen."

Zeldzaamheid
Nederland vereist echter niet dat de eigenaar van een kerncentrale voor zulke gewapende bescherming ter plekke zorgt. Daarmee is ons land een zeldzaamheid in de nucleaire veiligheidsindex van de gerenommeerde ngo Nuclear Threat Initiative, opgesteld door internationale experts in de aanloop naar de Nuclear Security Summit (NSS) die donderdag in Washington begint. De top is een vervolg op de NSS-top die in 2014 in Den Haag werd gehouden. Meer dan vijftig landen werken aan maatregelen om te voorkomen dat terreurgroepen de hand weten te leggen op nucleair materiaal of een reactor saboteren.

NTI onderzocht 45 landen met nucleaire faciliteiten die gesaboteerd zouden kunnen worden. Alleen Argentinië, Brazilië, Slowakije en Spanje vertrouwen net als Nederland op gewapende beveiliging op afstand, zegt Page Stoutland, een van de samenstellers van de index. ,,Sinds 9/11 willen de meeste landen daar niet meer van afhankelijk zijn in het geval dat terroristen de centrale proberen over te nemen."

,,In Nederland wil men dat alleen de overheid wapens draagt, niet de medewerkers van een bedrijf dat een kerncentrale runt", constateert Bunn. België lost dat op met de oprichting van een speciale politie-eenheid, die op termijn de militairen aflost. De kosten komen voor rekening van de energiebedrijven die de kerncentrales exploiteren.

 

Beveiligingsschillen
Een woordvoerster van de kerncentrale in Borssele erkent dat er geen bewakers met machinegeweren voor de deur staan. Dat betekent nog niet dat terroristen zo binnen zouden zijn, benadrukt ze. ,,We hebben vijf beveiligingsschillen. Per schil wordt het steeds moeilijker om verder binnen te komen." NRG, dat de kernreactor in Petten beheert, wil geen uitspraken doen over de beveiliging.


Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zegt aan alle internationale eisen voor beveiliging te voldoen. ,,Zodra er sprake van concrete dreiging is, wordt direct overlegd of andere maatregelen, zoals bewapende bewaking, nodig zijn," aldus woordvoerder Lodewijk Hekking.

http://www.ad.nl/ Karlijn van Houwelingen Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.