'De terreurcoördinatie in ons land is juist heel strak'

Gepubliceerd op 31 maart 2016 om 12:26

Nederland wist voor de Brusselse aanslagen al dat El Bakraoui gevaarlijk was, maar ondernam geen actie. Zaten onze inlichtingendiensten te slapen? 'Het is geen chaos.'

480x270-179.jpg

Had de Brusselse aanslag van Ibrahim El Bakraoui voorkomen kunnen worden? Sinds het bloedvergieten een dikke week geleden op Zaventem is het beeld vooral dat El Bakraoui in het vizier was van de Turken, de Belgen én de Nederlanders, maar dat niemand ingreep. Een fataal incident, of is het een systeemfout waarvan we moeten vrezen dat hij vaker gaat voorkomen?

Deskundigen zijn voorzichtig nu de onderzoeken nog lopen. Toch stellen ze: de samenwerking tussen tussen inlichtingendiensten is de laatste jaren weliswaar verbeterd, maar nog zeker niet optimaal.

Hoewel er Europese databanken zijn, wordt nog niet alle informatie gedeeld. Er zijn meer dan 5000 Europese jihadisten naar Syrië gereisd, maar slechts 2800 daarvan staan geregistreerd. Reisgegevens worden nog niet opgeslagen, het bestrijden van geldstromen naar terroristische organisaties komt niet van de grond.

Angst
Al in januari, na de aanslagen in Parijs, werden vergaande afspraken aangekondigd over meer Europese samenwerking in terreurbestrijding. Maar de praktijk is weerbarstig. Nationale parlementen blokkeren vooralsnog het delen van informatie uit angst dat hun land een politiestaat wordt. Of ze zijn bang dat bijvoorbeeld Oost-Europese corruptie ertoe leidt dat geheime gegevens aan criminelen verkocht worden.

Er is ook een cultuurprobleem. Inlichtingendiensten dienen in de eerste plaats hun eigen land, zegt terrorisme-expert Beatrice de Graaf. ,,Inlichtingendiensten handelen op basis van vertrouwen en dus gooien diensten informatie niet even over de schutting.''

Woud aan databanken
Informatie delen is toch al niet zo makkelijk als het klinkt. Bezie alleen al het woud aan databanken. Frankrijk alleen al heeft er naar verluidt 33. En als informatie al wordt gedeeld, is de aansluiting niet feilloos. Want hoe spel je die Arabische namen precies? Dat kan in Engeland anders zijn dan in Frankrijk, zodat cruciale informatie verloren gaat.

Terreurexpert Glenn Schoen is toch positief. ,,Europa presteert heel behoorlijk. Ga maar na: 500 miljoen mensen, bijna dertig verschillende rechtssystemen, misschien wel twintigverschillende talen. Ja, het moet beter. Maar wees reëel.''

Hij zegt het in een week waarin The New York Times onthult dat IS al 3 jaar geleden terroristen naar Europa stuurde om aanslagen te plegen.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4273037/2016/03/31/De-terreurcoordinatie-in-ons-land-is-juist-heel-strak.dhtml

http://www.ad.nl/ Tobias den Hartog en Deborah Jongejan  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.