Amsterdammer eist gegevens oplichter van ING

Gepubliceerd op 31 maart 2016 om 13:12

Een Amsterdammer die zegt te zijn opgelicht, eist dat de ING Bank de persoonsgegevens vrijgeeft van de twee rekeningen waarop hij 287.000 euro heeft gestort. De kans dat dit gebeurt, is klein.

afca8199-f30d-4366-a15b-80d781b5a570-1.jpg

De Amsterdammer, Jan Jozef Rolsma, eist dit in de dagvaarding van een kort geding dat morgen dient. Rolsma maakte geld over aan een cafévriend voor de koop van een woning en een investering in edelmetalen, maar het geld is weg en de cafévriend, die een valse naam opgaf, is onvindbaar.

Het is een bijzonder geval van oplichting. In café Brug 34 in de Utrechtsestraat leerde Rolsma in 2011 ene Robby Dias de Oliveira kennen. Dias de Oliveira zei op dat moment gehuwd te zijn met Marinus Westrate. 

Niets op papier
In 2013 ontmoetten Rolsma en Dias de Oliveira elkaar opnieuw. De man van Dias de Oliveira zou inmiddels zijn overleden aan kanker, zo stelde Dias de Oliveira, die zich uitgaf voor een huisarts van Joodse afkomst. 

Rolsma leed in 2013 zelf aan prostaatkanker. Ook Dias de Oliveira zei aan kanker te lijden, waarna een vertrouwensband ontstond tussen de beide mannen.

Dias de Oliveira overtuigde Rolsma ervan om in twee termijnen 287.000 euro te investeren in vastgoed en edelmetalen. Dias de Oliveira wilde niets op papier zetten omdat in zijn kringen een handdruk bindend zou zijn. 

Aangifte doen
Rolsma zag geen koopakte van de woning, maar toch investeerde hij ook in de edelmetalen die Dias de Oliveira zou aanschaffen. Rolsma werd een rendement van twintig tot dertig procent in het vooruitzicht gesteld, maar dat bleef uit. Rolsma rook onraad en eiste zijn investering van 287.000 euro terug. Tevergeefs. Rolsma ontdekte dat Dias de Oliveira een verzonnen naam was, zoals ook de adressen van de zelfbenoemde Joodse huisarts vals waren.

Via het kort geding wil Rolsma ING dwingen om de rekeninghouder(s) aan hem bekend te maken. De kans dat de bank dat doet, lijkt bijzonder klein. "Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens mag dat niet," aldus een voorlichter van ING. 

De bank raadt Rolsma aan aangifte te doen van oplichting. Als justitie oplichting heeft vastgesteld, is ING aan justitie wél verplicht de persoonsgegevens van de twee rekeningen vrij te geven. Rolsma heeft inmiddels aangifte gedaan van oplichting, maar dat is vooralsnog niet aangetoond.

http://www.parool.nl/ DOOR: JOP VAN KEMPEN Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.