Raad wil dat grootverdieners bij Amsterdamse deelnemingen inleveren

Gepubliceerd op 31 maart 2016 om 13:22

Het zal geen gemakkelijk gesprek zijn: wethouder Kajsa Ollongren die Jos Nijhuis, directeur van Schiphol, vraagt meer dan zeven ton van zijn salaris in te leveren.

f98a808c-32e0-4022-b946-d5a2c115e74e-1.jpg

De wethouder moet ook de directeuren van onder meer de Amsterdamse Haven, Afval Energie Bedrijf (AEB), GVB en Alliander aansporen hun beloning terug te brengen tot 179.000 euro.

Motie
Zij zijn allen bestuurders van Amsterdamse deelnemingen en verdienen meer dan een minister. De raad nam vanmiddag een motie aan waarin ze Ollongren opdraagt het gesprek met deze functionarissen aan te gaan en hen te bewegen een deel van hun beloning in te leveren.

Amsterdam heeft een belang van twintig procent in de luchthaven. De directeuren van AEB, GVB en de Haven verdienen meer dan twee ton. Deze organisaties zijn volledig in handen van de gemeente. De top van Alliander krijgt ruim vier ton per jaar en Amsterdam heeft een minderheidsbelang in het netwerkbedrijf.

Het salaris van een minister geldt als maximum voor bestuurders van (semi-)publieke organisaties. Vandaag stemde de raad in met het voorstel van het college om deze beloningsnorm ook van toepassing te verklaren voor deelnemingen. Hierbij wordt aan bestaande afspraken niet getornd. Maar debestuurders die teveel verdienen, krijgen wel de wethouder op bezoek.

http://www.parool.nl/ DOOR: MICHIEL COUZY  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.