Stevige uithaal Erdogan naar Nederland en België

Gepubliceerd op 1 april 2016 om 08:33

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op de Amerikaanse nieuwszender CNN hard uitgehaald naar Nederland en België. ,,Die landen snappen niet waar jihadisten voor staan.'' Volgens Erdogan hebben de westerse landen niet genoeg gedaan op het vlak van informatie-uitwisseling in de strijd tegen terrorisme.

media_xll_3706513-1.jpg,,We hebben gevraagd om het samen op te nemen tegen terrorisme'', beweert Erdogan. ,,Veel Europese landen hebben het belang van die oproep tot actie niet ingezien. We worden in de steek gelaten door hen. Onze verwachtingen in verband met het delen van veiligheidsinformatie zijn nooit ingelost.'' Erdogan is momenteel in de Verenigde Staten voor een top over nucleaire veiligheid.

Ook vorige week las de Turkse president Europa al de les. Volgens het staatshoofd hadden Nederland en België de waarschuwing van Turkije in de wind geslagen over Ibrahim El Bakraoui en daarom kon deze terrorist zich op de luchthaven van Zaventem opblazen. ,,We hebben hem vorig jaar juli uitgewezen naar Nederland en zowel Nederland als België op de hoogte gesteld. Desondanks heeft België hem vrijgelaten.''

Laks
Nederland bleek meermaals laks te hebben gehandeld rond El Bakraoui. Dat bleek dinsdag uit een Kamerdebat over de Brusselse aanslagen. Ondanks dat hij radicaal was, uitgezet door Turkije en naar Schiphol was gereisd, zette Nederland hem niet op een opsporingslijst. Premier Mark Rutte kon niet anders dan toegeven dat het nogal schort aan een goede uitwisseling van informatie tussen Europese landen.

De Belgische regering erkende dat sommige informatie niet op tijd was doorgestroomd, maar wees er ook op dat de informatie te laat kwam en niet duidelijk was.

Turkije was lange tijd een belangrijke bondgenoot van het Westen, maar het conflict in Syrië zet steeds meer spanning op de relaties. Zo verwachten de Verenigde Staten meer Turkse betrokkenheid in de strijd tegen Islamitische Staat. De Turken verwijten het Westen dan weer de Koerdische strijders te steunen, die zij als staatsvijanden aanzien.

www.ad.nl/ Door: redactie AD Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.