Zorgorganisatie verdacht van miljoenenfraude met PGB

Gepubliceerd op 1 april 2016 om 08:18

De politie vermoedt dat de voormalige zorgorganisatie Fundament, Dragers in Zorg grootschalige fraude heeft gepleegd met pgb's.

media_xll_3707034-1.jpgVolgens advocaat Arjan Boer, die zo'n 70 voormalige cliënten van Fundament bijstaat, gaat het om een bedrag van 2 tot 2,5  miljoen euro.  De voormalige eigenaar ontkent fraude met klem en vindt dat zijn bedrijf om zeep is geholpen.

Afgelopen woensdag deed de politie invallen in een woning met kantoor in Amersfoort en een woning/kantoor aan de Battutalaan in Kanaleneiland. Er werden administratie, computers en gegevensdragers in beslag genomen.

Beheer
Fundament was gevestigd in 't Goy in Houten en verleende zorg en begeleiding aan huis bij mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht. Daarnaast bezat de organisatie zorgwoningen in Houten. Ook beheerde Fundament de pgb's van cliënten.

Het zorgkantoor, dat de persoonsgebonden budgetten verstrekt, vermoedde enkele jaren geleden dat opgegeven zorg niet werd verleend. Ook zou de administratie niet kloppen. In 2014 nam het zorgkantoor een ingrijpende maatregel door de pgb's van de kleine 100 cliënten van Fundament te stoppen. 

De zorg  werd overgedragen aan Reinaerde. Fundament en enkele cliënten stapten naar de rechter om het stopzetten van de pgb's terug te draaien, maar kregen ongelijk.

Het zorgkantoor  wilde daarna volgens wettelijke regels de pgb's terugvorderen op de cliënten. Het gaat om duizenden tot tienduizenden euro's per budgethouder, zegt advocaat Arjan Boer. ,,Dit zijn mensen met een IQ tussen de 40 en 70. Velen zijn analfabeet. Omdat het Fundament ook hun bewindvoerder was, hebben de cliënten het geld nooit gezien en weten ze niet wat ermee gebeurd is. Nadat duidelijk werd dat de budgetten niet goed besteed waren, werd het bij hen teruggevorderd.''

Vertrouwen
Volgens Boer hebben de cliënten grote emotionele schade geleden. ,,Ze zijn vertrouwen kwijt in mensen die hen zouden moeten helpen.''

­De voormalig mede-eigenaar van het Fundament ontkent fraude te hebben gepleegd en is boos op het zorgkantoor en de politie. ,,Er is tien jaar lang aantoonbaar goede zorg geleverd. Van fraude is geen sprake.'' Hij wil niet met naam in de krant vanwege privacy van zijn familie.

De man zegt dat enkele ontevreden klanten het zorgkantoor hebben benaderd en dat hun verhaal 'klakkeloos' is aangenomen. ,,Ik heb aangeboden dat alles onderzocht mocht worden, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Van het zorgkantoor kreeg ik geen antwoorden. Pas een paar weken geleden heb ik er voor het eerst een gesprek gehad.''

Volgens hem waren veel budgethouders jarenlang tevreden.  ,,Fraudeurs moeten worden aangepakt. Maar in dit geval heeft het zorgkantoor een professioneel zorgbedrijf ten onrechte om zeep geholpen en de budgethouders in de kou gezet.'' Hij heeft staatssecretaris Van Rijn een brief gestuurd en gevraagd om een onafhankelijk onderzoek.

Bezorgd
Tweede Kamerleden uitten vorig  jaar grote bezorgdheid over het feit dat de bewindvoering over de pgb's   en de zorg die daarvan betaald wordt, in één hand liggen. Inmiddels zijn er nieuwe, strengere regels die moeten voorkomen dat cliënten persoonlijk moeten opdraaien voor niet-geleverde zorg.

Woordvoerder Christine Rompa van Zorgkantoor Zilveren Kruis zegt dat de dossiers op dit moment opnieuw worden beoordeeld. Als blijkt dat de verstandelijk gehandicapten niets te verwijten is, hoeven ze er niet voor op te draaien.

www.ad.nl/ Door: Mathijs Steinberger Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.