Begraafplaatsen walhalla voor criminelen

Gepubliceerd op 2 april 2016 om 11:44

,,Schoften zijn het. Hele grote schoften." Annelies de Weerd heeft geen goed woord over de personen die het graf van haar moeder vernielden en een tweetal vazen meenamen.

74e284d18889b04cc8138dab1fece288-1459530318-1.jpg

Ze ontdekte de diefstal vorige week, toen haar zus een bezoek had gebracht aan het graf van haar moeder. Ontsteld is ze over de barbaarse manier waarop de daders te werk zijn gegaan.

EMOTIE

De moeder van Annelies de Weerd ligt begraven op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam West: ,,En niet op het goedkoopste plekje." Al voor de tweede keer was het graf van haar moeder het mikpunt van vandalen. Twee bronzen vazen waren de buit voor de daders. Maar de schade die achterbleef was veel groter dan slechts de twee vazen. ,,Dat de vazen weg zijn is een een kwestie van geld, maar de emotionele schade is veel groter." Naast de twee vazen hebben de daders geprobeerd om nog een beeld weg te nemen. Het beeld stond jarenlang in de tuin van haar moeder en was een replica van een beeld dat ze in Florence zag. Het beeld op het graf plaatsen was volgens Annelies de Weerd dan ook ‘het mooiste geschenk’ dat ze haar moeder na haar overlijden kon geven.

Nu is geprobeerd om met grof geweld ook dat laatste geschenk te stelen, iets dat er bij de Amsterdamse maar moeilijk in gaat.

GATEN

De schade die de daders aanrichtten, loopt in de duizenden euro’s. ,,Er zitten complete gaten in het marmer”, zegt ze. De schade is volgens haar nu zo groot, dat het kopen van een nieuwe grafsteen waarschijnlijk goedkoper is. En dat het graf van de moeder van Annelies niet de enige is, blijkt een aantal graven verder. ,,Hier hebben ze geprobeerd de letters mee te nemen." Een aantal letters ontbreekt op het graf, en dat steekt bij de Annelies. “Het kan zomaar zo zijn dat de nabestaanden niet eens weten dat het weg is." Zij pleit daarom voor de oprichting van een groep die de graven permanent blijven nalopen. ,,De ene dag de een, de andere dag een ander. We moeten iets doen. Dit speelt nu al té lang."

GEEN KOSTBAARHEDEN

Corrie van Diemen van PC Hooft, de verantwoordelijke instantie van begraafplaats Westgaarde, betreurt de diefstal en vernieling van het graf. ,,Helaas leven we in een maatschappij waar je geen kostbaarheden op een graf kunt plaatsen." Het stelen van graven gaat al verder terug en is op meer begraafplaatsen in Nederland aan de orde. Van Diemen adviseert daarom met klem om kostbaarheden van het graf te halen, iets dat ook door steeds meer mensen opgevolgd wordt. Voor de familie de Weerd kwam dit net te laat.  

Voor Annelies zal het bezoeken van het graf voortaan niet meer als voorheen zijn: “Je gaat er met angst en beven heen, bang dat er weer iets kapot is."

http://www.metronieuws.nl/ door Jelle van der Kooij Foto: Jelle van der Kooij

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.