In Nederland kun je goed geld verborgen houden

Gepubliceerd op 5 april 2016 om 09:08

Belastingparadijs of niet, duidelijk is wel dat Nederland altijd opduikt als het om belastingontwijking en –ontduiking gaat.

a43c8560a59eb76e8a51a04309c15d61-1459783347-3.jpg

Ook uit de onthullingen uit de Panama Papers blijkt weer dat Nederland een geliefde route is voor grote sommen schimmig geld. Maar waarom komt dat buitenlandse geld onze kant op?

Volgens Francis Weyzig, belastingspecialist van Oxfam Novib, zit er een duidelijk patroon in belastingroutes via Nederland. „Nederlandse tussenschakels maken het makkelijk om geld verborgen te houden, het wit te wassen en frauduleuze betalingen te doen. Het is een kwalijke zaak dat Nederland elke keer weer een grote rol speelt bij dergelijke belastingconstructies.”

Waarom dit zo is, blijkt uit de website van het Panamese belastingkantoor waar het allemaal om te doen is, Mossack Fonseca, zelf. De adviseurs maken geen geheim van de unieke mogelijkheden die Nederland biedt bij internationale belastingroutes.

Een Nederlandse stichting oprichten kan bijvoorbeeld bijzonder interessant zijn als je niet bekend wil worden. Alleen het bestuur van de stichting moet in het Handelsregister worden opgegeven. Ook zijn er bedrijfsvormen waarbij het volgens de Nederlandse wet niet nodig is dat alle eigenaren bekend zijn.

U2 IN AMSTERDAM
Daar komt nog bij dat er in Nederland geen belasting betaald hoeft te worden over auteursrechten en rente. De Ierse rockband U2 heeft daarom al jaren een kantoor op de Amsterdamse Keizersgracht waar alle inkomsten van hun liedjes binnenkomen, zodat ze in eigen land geen belasting hoeven te betalen.

„Tel daarbij op dat er in Nederland veel trustkantoren zijn die brievenbusfirma’s beheren, dat we hier goed Engels praten, dat we bekendstaan als een betrouwbaar land en je begrijpt dat het aantrekkelijk is om je geld naar Nederland te sturen”, zegt Weyzig.

Het stikt daarom in Nederland van de brievenbusfirma’s, bedrijven die zogenaamd in Nederland gevestigd zijn, maar waarvoor helemaal niemand hier daadwerkelijk iets doet. Alleen maar om minder, of helemaal geen belasting te betalen.

STARBUCKS
Een bekend voorbeeld is Starbucks, dat een apart bedrijfje heeft opgericht dat in Nederland de eigendomsrechten op hun koffiebonen beheert. Starbuckswinkels vanuit de hele wereld betalen aan dit Nederlandse bedrijfje een vergoeding om de koffie te mogen gebruiken. Het geld dat met de royalty’s wordt verdiend, gaat uiteindelijk weer terug naar moederbedrijf Starbucks zonder dat er een cent belasting over is betaald.

Allemaal keurig binnen de grenzen van de wet.

Maar dezelfde trucjes worden gebruikt door corrupte politici, sportbestuurders en criminelen om belasting te ontduiken en geld te wit te wassen. Tot nu toe blijkt uit de gelekte Panamese documenten in ieder geval dat FIFA-officials Nederlandse bedrijfjes oprichtten om smeergeld uit te laten betalen.

Maar volgens de Nederlandse journalisten die gelekte documenten onderzochten is dit nog maar het begin van de Nederlandse betrokkenheid bij internationale belastingontduiking.

http://www.metronieuws.nl/ door Rens Oving Foto:AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.