"Ze is van de ene op de andere dag uit haar puberteit gerukt"

Gepubliceerd op 5 april 2016 om 17:19

Merel B. (19) is schuldig bevonden aan het doodrijden van Mechels horecafenomeen Jean-Pierre Jacobs. In 2014 reed ze in Keerbergen als 17-jarige leerling-chauffeur de motorrijder aan.

MEREL B. (19) KRIJGT OPSCHORTING VAN STRAF MET VOORWAARDEN VOOR DOODRIJDEN MOTARD

Slachtoffer Jean-Pierre Jacobs. - David Legreve"Een beginnersfout", oordeelde de rechter die haar, mits voorwaarden, opschorting van straf gaf. De nabestaanden krijgen in totaal een vergoeding van goed 100.000 euro.

Het jonge meisje uit Keerbergen zat op 23 april 2014 tijdens een van haar eerste rijlessen aan het stuur van een kleine Nissan Micra met haar moeder als begeleider. Ze waren amper twee kilometer van huis toen Merel ter hoogte van het bekende restaurant The Lake links wilde afslaan, van de kleine Mereldreef op de drukkere Vlieghavenlaan.

Daar liep het mis. Ze had haar auto niet meer onder controle waardoor die begon te schokken. In plaats van te remmen, gaf ze gas bij en maakte ze een stuurfout. Ze kwam daarbij op het andere baanvak terecht waarbij ze de 57-jarige Jean-Pierre Jacobs uit Rijmenam aanreed op zijn motor. Hij kwam van de Keerbergse golfclub. De bekende uitbater van Taverne Martinique op de Mechelse Korenmarkt kon haar niet meer ontwijken en stierf aan zijn verwondingen.

Ze blijft het meedragen

"Het is heel zwaar geweest", reageert haar moeder, die samen met de vader van Merel terechtstond omdat hun dochter nog minderjarig was op het moment van de feiten. "De uitspraak is er nu wel, maar ze blijft het meedragen. Het leed werd wel verzacht door de begeleiding die ze volgde. Ze is uit haar puberteit gerukt en van de ene dag op de andere volwassen geworden", zegt mama Maggie.

De Leuvense procureur sprak destijds van een uitzonderlijk ongeval. "Het gebeurde nog nooit in ons arrondissement (gerechtelijk arrondissement Leuven, red.) dat een minderjarige leerling-chauffeur iemand doodreed", aldus de procureur.

"Er zijn nog veel vragen onbeantwoord", reageert de 24-jarige Zino Jacobs, zoon van het slachtoffer. Tijdens het proces benadrukten de advocaten van beide partijen dat het strafonderzoek niet volledig zou gevoerd geweest zijn. "Er zijn sommige vragen gewoon niet gesteld", sprak de advocaat van de burgerlijke partij, doelend op het feit dat sommige getuigen niet of onvoldoende zouden verhoord zijn.

Te laat contact gezocht

"Het zal nooit duidelijk zijn. Ik zal het nooit volledig achter mij kunnen laten", zegt Zino. "Ik verwijt haar niks. Het was een ongeluk, dat wel. Maar dat ze zo snel weer met de auto op de baan was, daar was ik wel kwaad om. Maar dat is België. Ik ben kwader op het gerecht dan op haar."

Volgens de familie van het slachtoffer werd er pas een jaar na de feiten contact gezocht langs de zijde van Merel. "Het was gewoon te laat en ik heb daar geen sympathie voor. Ik heb ze pas gezien in de rechtszaal en heb daarna bewust contact vermeden", besluit Zino.

Merel, ondertussen studente psychologie, kreeg van de rechter opschorting van straf als ze de komende drie jaar onder andere geen strafbare feiten meer pleegt, zich tijdig aanbiedt bij de probatiecommissie en een sensibiliseringscursus bij het BIVV volgt. De nabestaanden van het slachtoffer krijgen in totaal een vergoeding van goed 100.000 euro.

http://www.hln.be/ Bron: HLN/ KIM AERTS 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.