Criminoloog waarschuwt voor gevaren Wallen-aanpak gemeente

Gepubliceerd op 8 april 2016 om 10:27

Amsterdam belandt in 'een kritische zone' door minder bordelen te sluiten dan eerder was voorgenomen en tegelijkertijd te bezuinigen op het aantal toezichthouders.

Rond de Wallen zijn de afgelopen jaren 126 van de 470 ramen gesloten

Dit zegt criminoloog Cyrille Fijnaut vrijdag in een interview met Het Parool.

In de jaren negentig was hij een grondlegger van de gecoördineerde misdaadbestrijding rond de Wallen, waar hij tot 2012 nauw bij was betrokken.

Rond de Wallen zijn de afgelopen jaren 126 van de 470 ramen gesloten, in een poging de balans in de oude binnenstad te herstellen en meer greep te krijgen op criminele invloeden.

'Hoe kun je het normaal vinden dat meisjes worden uitgebuit? Is dat de vrijheid van Amsterdam?'

anvankelijk zouden nog 83 ramen volgen, maar vanwege het verminderde politieke draagvlak voor 'Project 1012', zoals de operatie heet, is eind vorig jaar besloten nog maar 37 ramen te sluiten. Daardoor blijft de prostitutiesector groter dan eerder de bedoeling was.

Volgens emeritus hoogleraar Fijnaut zou de consequentie daarvan moeten zijn dat er méér handhavers komen om de sector te controleren. Vanwege bezuinigingen bij de gemeente zijn het er juist minder: 736, ruim tweehonderd minder dan een paar jaar geleden.

Kritische zone
Fijnaut: "Reden te meer de prostitutiesector te verkleinen. Als je minder ramen sluit én minder handhavers hebt, beland je in een kritische zone."

De emeritus hoogleraar roept de Amsterdamse politiek op vierkant achter Project 1012 te blijven staan. "Het is geen moralistische campagne. Het gaat over mensenrechten en de rechtsstaat. Hoe kun je het normaal vinden dat meisjes worden uitgebuit? Is dat de vrijheid van Amsterdam?"


http://www.parool.nl/ DOOR: BAS SOETENHORST Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.