Nu ook onrust over Dordtse Lycra-fabriek van Dupont

Gepubliceerd op 9 april 2016 om 09:16

Na de onrust onder oud-medewerkers van de Teflonfabriek van Chemours/Dupont in Dordrecht die gewerkt hebben met C8, is er nu ook onrust onder een groep Dordtse vrouwen die er met Lycra werkten. Dat materiaal wordt verwerkt in onder meer bh's en panty's.

Volgens Anneke Pap, die zes jaar in de fabriek meedraaide, hebben veel vrouwen onverklaarbare gezondheidklachten en willen ze duidelijkheid hebben van hun oude baas wat er in die Lycra zat. ,,Het werd in onze fabriek gemaakt door mannen met beschermende kleding aan en kapjes voor. De Lycra kwam daarna op rollen bij ons en wij moesten de draad vastknopen zodat die niet zou afrollen.'' Veel vrouwen kregen daarbij volgens haar pijnlijke en open kloven op hun knokkels. ,,Dan kreeg je handschoentjes van DuPont onder het werken en dat was het.''

Ze eisen nu duidelijkheid. ,,Destijds werden we dom gehouden. Nu willen we weten wat er eigenlijk in die draad zat.'' Ook zijn er zorgen over het oplosmiddel DMAc (dimethylacetamide) dat werd gebruikt bij het productieproces van Lycra. De stof staat sinds 2014 in Europa geregistreerd als zeer zorgwekkende stof. De vrouwen willen 21 april tijdens een personeelsbijeenkomst opheldering vragen aan hun oude baas.

Prioriteit
Volgens woordvoerder Willem Buitelaar van DuPont is altijd verantwoordelijk en passend gehandeld op basis van de beschikbare informatie. ,,Het bedrijf heeft de gezondheid van de medewerkers en de omgeving waarin onze fabriek stond steeds als prioriteit beschouwd. Wij hebben steeds opengestaan en blijven open staan voor voormalige medewerkers die vragen en zorgen hebben. Op basis van controles in de fabriek en op basis van medische studies werden de DMAc-waarden in de fabriek als veilig beschouwd."

DuPont gebruikte interne veiligheidsstandaarden en richtlijnen bij het werken met DMAc, aldus het bedrijf. Ook werd met een beschermende uitrusting gewerkt. ,,We hebben jaarlijks training gegeven aan onze medewerkers om hen bewust te maken van de risico's van de stof en hoe zij zich dienden te beschermen met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.''

Bij het bedrijf is bekend dat DMAc sinds 2014 te boek staat als zeer zorgwekkend. ,,Maar de productie van Lycra is al in 2006 in Dordrecht gestopt, nadat DuPont het onderdeel textielvezels in 2004 had verkocht,'' aldus Buitelaar. DuPont verkocht de Lycra-tak aan het Amerikaanse Invista. Dat maakt de Lycra nog.

http://www.ad.nl/  Door: Ingrid de Groot Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.