Kabinet: wellicht sluiten nog 2 kolencentrales binnenkort

Gepubliceerd op 9 april 2016 om 11:45

Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten. Het gaat om Amercentrale 9 (bij Geertruidenberg) en Hemweg 8 (bij Amsterdam). Dit najaar wordt definitief een knoop doorgehakt.

Het dichtgaan van de twee centrales die in de jaren '90 zijn gebouwd, komt bovenop de eerder afgesproken sluiting van de vijf oudste kolencentrales in Nederland. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) reageren hiermee op de klimaatakkoord in Parijs en op de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak.

In de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda aangespannen zaak oordeelde die dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Uitstoot
Dijksma en Kamp denken door de sluiting van nog twee kolencentrales de uitstoot van het vervuilende broeikas kooldioxide (CO2) verder terug te dringen, schrijven zij zaterdag aan de Tweede Kamer. Zij willen de komende tijd uitzoeken hoeveel de uitstoot van broeikasgassen hierdoor zal verminderen. Ook wordt onderzocht of het sluiten van de centrales gevolgen heeft voor de elektriciteitsvoorziening en er wordt gekeken naar de kosten voor de Staat.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse kolencentrales geleidelijk dichtgaan. Als deze twee kolencentrales inderdaad sluiten, blijven er nog drie open. Het kabinet gaat er van uit dat die niet gesloten hoeven te worden vanwege het 'klimaatvonnis'. De bewindslieden haken ook aan bij onderzoek dat op de ministeries is gedaan naar maatregelen om de CO2-uitstoot zo terug te dringen dat de vorig jaar in Parijs gemaakte klimaatdoelen worden gehaald.

Klimaatakkoord
Het klimaatakkoord was een historische klimaat-mijlpaal voor de wereld en mag zijn glans niet verliezen, vindt Dijksma. ,,Nederland zet met deze afspraken in op een sterke afname van broeikasgasuitstoot.''

In 2013 sloot Kamp met tientallen milieuorganisaties en energiebedrijven het Energieakkoord. Daarin is onder meer afgesproken dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam moet zijn. Om dat te realiseren kwamen de partijen overeen om vijf van de tien kolencentrales te sluiten.

http://www.ad.nl/  Door: redactie AD Foto:ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.