Driss M.: Ik vecht óók tegen IS, waarom zit ik dan vast?

Gepubliceerd op 9 april 2016 om 09:53

Warrige Driss M. snapt niet dat hij op de terreurafdeling in Vught zit
Op Facebook poseerde Driss M. uit Pijnacker deze zomer in Syrië met een 'scherpschuttersgeweer waarmee ik al veel IS-strijders heb gedood'. Nu is hij de eerste die hier wordt vervolgd als strijder voor die door het Westen gesteunde groep.

Het is 5 mei 2015 als Driss M. een foto van zichzelf met een enorm geweer op Facebook zet. De foto lijkt gemaakt in Syrië, er staat geen commentaar bij, maar het plaatje krijgt wel zestig 'likes'. Driss plaatst 1,5 maand later weer een foto van zichzelf met het geweer. Nu met de tekst: '14mm sniper. Waarmee ik al veel IS heb gedood'.

Heel de verdere zomer doet de in Pijnacker geboren Nederlander fotografisch verslag uit oorlogsgebied: Driss met een kalasjnikov, Driss met een groep strijders, Driss in een tank, Driss in een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen nabij de Turkse grens. Online gaat hij tekeer tegen de 'satanische staat in Syrië en Irak', een verwijzing naar IS.

Strijdgroepen
Hij plaatst afbeeldingen van het Vrije Syrische Leger (VSL): een bonte verzameling strijdgroepen die wordt gezien als het gematigde verzet, de gewapende tak van de officiële Syrische oppositie. Strijdgroepen ook die al jaren worden gesteund - financieel en militair - door het Westen, waaronder Nederland.

Maar nu zit Driss M. vast: op de terreurafdeling van de gevangenis in Vught. Sinds begin dit jaar al, zo bleek deze week tijdens een zitting voor de rechtbank in Rotterdam. Volgens eigen zeggen meldde Driss zich bij het Nederlands consulaat in de Turkse stad Istanbul, waarna hij werd overgebracht naar Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem nu onder meer van deelname aan een terroristische organisatie en van het meevechten bij Jabhat al-Nusra en/of het Vrije Syrische Leger.

Leest het hele artikel op: http://www.ad.nl/ad/nl/13868/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/4279065/2016/04/09/Driss-M-Ik-vecht-ook-tegen-IS-waarom-zit-ik-dan-vast.dhtml

http://www.ad.nl/ Door: Cyril Rosman Foto:Facebook.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.