Nog dertien dakloze gezinnen in hotels

Gepubliceerd op 10 april 2016 om 13:46

Deze week zijn twaalf dakloze gezinnen die in hotels verbleven, ondergebracht in een tijdelijke opvang in Buitenveldert. De gemeenteraad wil meer: Amsterdam moet alle dakloze gezinnen uiteindelijk aan een huis helpen. Hiertoe dienen alle partijen in de raad maandag een initiatiefvoorstel in.

Nog dertien dakloze gezinnen in hotels

De opvang in de voormalige Walborgkliniek, dat ook als onderkomen dient voor uitgeprocedeerde asielzoekers, is tijdelijk, schrijft VVD-wethouder Eric van der Burg aan de raad, zonder een termijn te noemen. Raadsleden zijn te spreken over de opvang in Buitenveldert, waar de gezinnen zelf kunnen koken, maar ze zijn nog niet tevreden. "Met de noodopvang is slechts een deel van het probleem opgelost," zegt Meltem Kaya (D66).

Afspraken
In totaal zitten nu nog dertien gezinnen in een Amsterdams hotel. "De opvang in hotels moet terug naar nul," aldus Kaya. De raad wil dat de gemeente afspraken maakt met corporaties en instellingen voor daklozen om deze gezinnen zo snel mogelijk aan een eigen huis te helpen.

Probleem is dat de meesten vanwege hoge schulden op straat terecht zijn gekomen. Corporaties verhuren hun woningen liever niet aan mensen die de huur niet kunnen betalen. Als een instelling voor daklozenopvang, bijvoorbeeld HVO/Querido of het Leger des Heils, garant staat, zou de corporatie overstag kunnen gaan.

Verplichting
Het huis komt dan ook op naam te staan van de instelling. Daarbij geldt een verplichting voor de dakloze om een beroep te doen op schuldhulpverlening. Femke Roosma van GroenLinks wil nog verder gaan. Zij vindt dat de gemeente in het uiterste geval betaling van de huur op zich moet nemen, om te voorkomen dat gezinnen met schulden op straat komen te staan.

http://www.parool.nl/  Door: MICHIEL COUZY Foto: Eva Plezier

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.