De ideale Dam: 'Maak het Nationaal Monument centraal'

Gepubliceerd op 10 april 2016 om 13:54

Onlangs riepen we u op ideeën in te zenden over uw ideale Dam. Hier publiceren we een overzicht van de mooiste en leukste reacties. Ook een idee? Mail het naar dam@parool.nl en we voegen we het toe aan dit blog.

De Dam gezien vanuit de Beurs van Berlage.

Het Nationaal Monument weer centraal. Plaats het precies op de kruising van het Damrak en het Rokin, net binnen het huidige traject van de trambanen. Zo ontstaat een plein voor het paleis dat beter in proportie valt.

Op het oostelijke deel van de Dam, wat eigenlijk nu weer de Vijgendam genoemd zou kunnen worden, wordt een heel andere soort tweede plein gemaakt. Dit wordt omringd door bomen en terrassen, heeft een bakstenen bedekking, en wordt verhoogd ten opzichte van de westelijke Dam. Dit plein is de gezellige Dam. De westelijke Dam houdt zijn plechtige karakter.

Groene Damgordel
We stellen voor om bomen te planten en zo heel de ruimte bij elkaar te trekken in een 'groene Damgordel'.

Ondernemers slaan handen ineen
De ondernemers van de Dam gaan zich verenigen om het plein mooier te maken. Een concreet actieplan ligt er nog niet, maar het hoofddoel is om de Dam 'meer allure te geven', vertelt straatmanager Evelien van Damme zaterdag tegen Het Parool.

"Je kunt bijvoorbeeld denken aan wat we kunnen beginnen tegen de hoeveelheid hotdogkarren en wat wij de 'maskermonsters' noemen: de vele straatartiesten," aldus Van Damme. "Als een toerist nu een foto maakt van de Dam, staat er altijd wel een hotdogkar op. Dat vinden wij niet kunnen."

Lees het hele artikel op: http://www.parool.nl/amsterdam/de-ideale-dam-maak-het-nationaal-monument-centraal~a4278482/

http://www.parool.nl/  Door: redactie Parool Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.