'Prorail omvormen tot een Rijksspoordienst'

Gepubliceerd op 11 april 2016 om 09:07

Het is afgelopen met de zelfstandige positie van Prorail. Het kabinet gaat 'de teugels strakker aantrekken' bij de blunderende spoorbeheerder. Volgens ingewijden ligt het zeer voor de hand dat Prorail straks een Rijksdienst wordt die onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt te hangen.

media_xll_3727518-2.jpg

Bronnen bevestigen een bericht van RTL Nieuws van zaterdag dat het kabinet de leiding overneemt bij de falende spoororganisatie. Die boodschap zou staan in een 'zeer vroege' conceptreactie van het kabinet op de parlementaire enquête naar het fiasco met blundertrein Fyra. In het vertrouwelijke document worden meerdere scenario's geschetst over de toekomst van Prorail, zeggen betrokkenen desgevraagd.

De voorgestelde verandering met het meeste politieke draagvlak behelst een 'Rijkswaterstaat-achtige' constructie voor de spoorbeheerder. In dat geval trekt het ministerie van Infrastructuur en Milieu direct aan de touwtjes en wordt Prorail een ondergeschikt uitvoeringsonderdeel: een Rijksspoordienst.

Alternatieven voor het kabinet zijn een agentschap (een zelfstandig onderdeel van een ministerie met een eigen directie en begroting) of een zelfstandig bestuursorgaan. Dat is een organisatie die overheidstaken uitvoert, maar niet direct onder het gezag van een ministerie valt.

Vooral die laatste optie wordt erg onwaarschijnlijk geacht, omdat een zelfstandig opererend Prorail de laatste jaren is uitgedraaid op een regelrecht fiasco. Het bedrijf is nu een niet-beursgenoteerde vennootschap met de Nederlandse staat als eigenaar van alle aandelen.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4279532/2016/04/11/Prorail-omvormen-tot-een-Rijksspoordienst.dhtml

http://www.ad.nl/ Door: redactie Edwin van der Aa Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.