Vrijgekomen sociale huurwoningen niet alleen voor vluchtelingen

Gepubliceerd op 11 april 2016 om 16:49

De helft van de Amsterdamse woningcorporaties heeft maandenlang woningzoekenden verteld dat alle vrijkomende sociale huurwoningen bestemd zijn voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De boodschap is onjuist, maar daarom niet minder schadelijk, aldus de gemeente en de betrokken corporaties.

7733c744-8c7c-422f-afa9-ee626b4cd97f-2.jpg

De uitspraken werden gedaan bij 'eerste lijnscontacten', bijvoorbeeld aan de balie of via de telefoon. Zeventig procent van de beschikbare woningen, zo is afgesproken, gaat naar Amsterdammers die zelf huizen zoeken op Woningnet. Dertig procent is gereserveerd voor kwetsbare groepen zoals mensen die via de maatschappelijke opvang bij voorrang een huis moeten krijgen, maar ook voor statushouders.

Uit informatie van woningzoekenden werd bekend dat medewerkers van De Key en Rochdale hebben gezegd dat zij voorlopig niet hoeven te rekenen op een sociale huurwoning. Huizen die vrijkomen gaan naar statushouders, zo werd gezegd. Deze klachten over De Key en Rochdale bereikten de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Een medewerkster van deze krant kreeg hetzelfde te horen van Ymere.

Draagvlak
De betrokken corporaties ontkennen dat de meeste huizen naar statushouders gaan. Dat is tegen de afspraken die gemaakt zijn met de gemeente Amsterdam. Ook zou dit het draagvlak onder de Amsterdammers voor de opname van vluchtelingen en statushouders aantasten. De corporaties betwijfelen desgevraagd ook sterk of hun medewerkers werkelijk hebben gezegd dat de huizen naar vluchtelingen gaan.

( Uiteindelijk is 70 procent van de huizen naar woningzoekenden gegaan

Herter van Buren, woningcorporatie Rochdale )

Hester van Buren, voorzitter van de raad van bestuur van Rochdale, zegt in een toelichting dat tijdelijk wél meer huizen naar statushouders zijn gegaan om achterstanden weg te werken. "In de maanden november, december en januari heeft Rochdale tachtig procent van de huizen aan statushouders gegeven," aldus Van Buren. Zij zegt dat ze kan begrijpen dat dit gegeven het beeld van sommige medewerkers op de woningverdeling heeft beïnvloed.

Per saldo maakt het volgens Rochdale helemaal niets uit. Van Buren: "In 2015 is uiteindelijk gewoon 70 procent van de huizen naar woningzoekenden gegaan. Dit jaar gebeurt dat ook weer." Ook De Key erkent een inhaalslag te hebben gemaakt. Ymere wil niet spreken van een inhaalslag. De corporatie houdt het er op dat tijdelijk meer woningen naar statushouders zijn gegaan, 'basta'. Het gemiddeld aantal huizen dat statushouders krijgen bedraagt, aldus Ymere, onveranderd dertig procent.

Goede communicatie
De kwestie kwam aan het rollen nadat GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens de zaak bij wethouder Laurens Ivens aankaartte in de raadscommissie Wonen. Ook hij vindt dat de mededelingen schade toebrengen aan 'het draagvlak', terwijl de informatie volkomen onjuist is. Nuijens: "Draagvlak begint bij goede communicatie. We hebben dan ook meteen de federatie van woningcorporaties gewaarschuwd. Toen de signalen bleven komen, heb ik de wethouder aangesproken." Ivens zei de kwestie hoog te nemen.

De woordvoerder van wethouder Ivens zegt de zaak al te hebben besproken met de communicatie-afdeling van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). "Iedereen in de stad moet wél dezelfde boodschap uitdragen."

http://www.parool.nl/  Door: TON DAMEN Foto: Klaas Fopma

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.