Amsterdamse corporaties lobbyen in Den Haag voor hogere huren

Gepubliceerd op 11 april 2016 om 17:35

Amsterdamse woningcorporaties lobbyen in Den Haag om hogere huren te kunnen doorvoeren dan landelijk is afgesproken.

adf1f718-5165-4094-9d24-a9f95b792810-1.jpg

De huren van sociale huurwoningen mogen volgens de afspraken niet meer dan een procent boven de inflatie stijgen. De Amsterdamse corporaties willen dat de huren van huizen die in de vrije sector terecht komen, hier niet bij worden meegerekend.

Dit blijkt uit correspondentie tussen directeur Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en Eerste Kamerleden, die in handen is van Het Parool.

De Eerste Kamer vergadert dinsdag over de zogeheten 'huursombenadering'. De landelijke corporatiekoepel Aedes en de Woonbond bereikten hier eerder al overeenstemming over. Hun afspraken zijn met enkele kleine aanpassingen overgenomen door minister Stef Blok (Wonen).

Aedes wil dat de huurstijging van sociale huurwoningen die geliberaliseerd worden slechts meetelt voor de helft van het deel dat onder de huurgrens zit. De AFWC vindt, aldus de brief van De Vries, dat deze categorie huurwoningen helemaal niet in de berekeningen van de huursombenadering terecht moet komen. Zo zouden de huren van deze huizen ver boven die één procent plus inflatie kunnen uitkomen.

Scheefwoners
AFWC was vanaf het begin tegen het Woonakkoord. De Amsterdamse corporaties vinden dat zij via de afspraken met de gemeente en de huurdersorganisaties al genoeg doen voor de betaalbaarheid. Een rem op de huursom zou er volgens de corporatiedirecteuren zelfs toe leiden dat huren bij groepen die het nodig hebben, minder goed gematigd kunnen worden. De huursombenadering matigt immers ook de huren bij scheefwoners, en dat gaat volgens de Amsterdamse corporaties uiteindelijk ten koste van andere huurders omdat het geld maar één keer uitgegeven kan worden.

( De minister geeft ons gelijk, maar de Amsterdamse corporaties blijven maar duwen en trekken

Directeur Ronald Paping van de Woonbond )

Ook nu weer schrijft De Vries dat het akkoord per saldo niet in het belang is van de Amsterdamse huurders. "Dit is slecht voor gezinnen met een middeninkomen, die in Amsterdam willen blijven wonen," aldus de brief van 29 februari dit jaar.

In een toelichting zegt hij maandag: "Wij hebben als voorwaarde voorgesteld dat geliberaliseerde woningen alleen niet meetellen bij de huursombenadering in gemeenten waar afspraken bestaan met de gemeente en huurders over de middensegment-woningen." De Vries stelt verder dat de Woonbond te weinig oog heeft voor de Amsterdamse situatie met weinig woningaanbod en haast geen huurhuizen in het middensegment.

Zwart op wit
Toen het Woonakkoord er lag, is AFWC direct begonnen met een lobby tegen de afspraken, stellen critici. Directeur Ronald Paping van de Woonbond roept dat ook al enige tijd. Hij vindt de huursombenadering belangrijk voor de betaalbaarheid, maar ook om zo de voorraad sociale huurwoningen en betaalbare huurwoningen op peil te houden.

"Het blijkt uit alles dat de AFWC een eigen koers vaart," zegt Paping. "De minister geeft ons gelijk, maar de Amsterdamse corporaties blijven maar duwen en trekken. Als je ze er op aanspreekt ontkennen ze dat weer, maar door de uitgelekte correspondentie staat het nu zwart op wit."

http://www.parool.nl/  Door: TON DAMEN Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.