Expert: Marokkaanse zwijgcultuur geeft problemen

Gepubliceerd op 12 april 2016 om 09:35

Het taboe binnen de Marokkaanse cultuur om problemen bespreekbaar te maken is een bedreiging voor Nederland. Dat zegt Marokko-expert Marco Kranenburg. Toestanden zoals in Brussel komen ook naar Nederland, zo waarschuwt hij.

6a5f656bf9b0b933bdfe61686607d22c-1460278325-2.jpg

Kranenburg heeft vier jaar in Marokko gewoond en werkt onder meer als zelfstandig workshopinstructeur voor Meld Misdaad Anoniem. Met zijn workshops wil hij het gesprek aangaan met Marokkaanse gemeenschap om het melddilemma te doorbreken. Ook wil hij de gemeenschap met zijn stichting Marokkanenbrug actief laten meedoen in de maatschappij.

„De Marokkaanse skoetcultuur komt er in het kort op neer dat je je mond houdt. We hebben in Molenbeek gezien waar dat toe leidt. Die Salah Abdeslam kon daar gewoon over straat en iedereen hield zijn mond dicht”, legt Kranenburg uit. „Dat zien we ook terug bij de Mocromoorden in Amsterdam. Er wordt nauwelijks iets gemeld. Die cultuur moeten we doorbreken, maar het zit zó diepgeworteld. Dat gaat tot beleidsmedewerkers en agenten aan toe. Het is geen islamprobleem, maar een cultuurprobleem. Ook iemand als burgemeester Aboutaleb doet daar gewoon aan mee. Hij durft de discussie erover niet aan.”

Kranenburg doet onderzoek op (basis)scholen naar het gedrag van met name Marokkaanse kinderen. „Wat we daar aantreffen, is schokkend. Op een school in Amsterdam vroegen we een klas waarin met name Marokkaanse kinderen van 10-11 jaar zitten, te filmen wat in hun ogen onveilig was in de buurt. Dan verwacht je een onveilige oversteekplaats of zo. Maar we kregen filmpjes terug waarin kelderboxverkrachtinget en ripdealtjes werden nagespeeld. Ook liet men openlijk weten IS-soldaat te willen worden. Maar het rapport daarover verdween in de la. Dit zien we ook op scholen in Rotterdam-Zuid en West en Haagse wijken als Transvaal en Schilderswijk.”

Lees het hele artikel op: http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/04/expert-marokkaanse-skoetcultuur-geeft-problemen

http://www.metronieuws.nl/  Door:Job Halkes Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.